A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1730418894.3119.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Afla totul despre insolatie - simptome, tratament, preventie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
21-07-2012, ora 14:09

Afla totul despre insolatie - simptome, tratament, preventie

Articol de Madalina Irimia

Aparent o problema banala a verii, insolatia poate fi foarte periculoasa daca nu se intervine rapid. Vezi cum se manifesta, cum se trateaza si mai ales cum se previne insolatia.

De ce faci insolatie

Insolatia nu are legatura cu expunerea la soare, ci cu temperatura mediului ambiant. Poti face insolatie atunci cand petreci mult timp intr-un mediu foarte cald si umed, lucru care li se intampla in general batranilor si bolnavilor cronici. Persoanele tinere si sanatoase fac de obicei insolatie atunci cand depun un efort fizic intens intr-un mediu foarte cald.

De fapt, insolatia inseamna cresterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanseaza o serie de simptome.

Cum iti dai seama ca ai insolatie

Primele semne: transpiratie excesiva, oboseala, sete intensa, crampe la stomac.

Daca nu faci nimic, situatia se agraveaza: dureri de cap, ameteli usoare, greata, piele rece si umeda, crampe musculare.

Daca nici acum nu te tratezi, pielea devine rosie, fierbinte si uscata, apar varsaturile, iar in ultima faza se ajunge la stare de confuzie, respiratie rapida, puls accelerat si pierderea cunostintei.

Cum se trateaza insolatia

De aceea, trebuie sa iei masuri de la primele semne de insolatie, cand „tratamentul” este simplu: bei apa sau o bautura pentru sportivi care contine electroliti si neaparat te retragi intr-un loc racoros. Daca e posibil faci un dus caldut, iar daca nu, poti sa-ti pui comprese reci pe frunte.

Daca s-a ajuns la ultimele faze ale insolatiei, tratamentul trebuie aplicat de un medic care va folosi diverse metode pentru a scadea temperatura corpului.

Cat de periculoasa este insolatia

Aparent o problema banala pe plaja, insolatia poate fi foarte periculoasa. Daca nu iei masuri de la primele simptome, temperatura corpului poate urca pana la 40 de grade Celsius sau chiar peste, iar in cateva ore muschii, rinichii, inima si creierul pot fi grav afectate.

Cum se previne insolatia

Evident, trebuie sa eviti caldura extrema si mai ales sa evitsi efortul fizic intens cand afara e foarte cald. Daca nu este posibil, ai grija sa bei apa suficienta si din cand in cand fa pauze pentru a te retrage la umbra. De asemenea e important sa nu consumi alcool si sa porti haine subtiri.

Atentie! E gresit sa faci sport pe canicula imbracata gros in speranta ca vei transpira si vei slabi. Intr-adevar, vei transpira intens, dar aceasta transpiratie nu se poate evapora din cauza hainelor grose si astfel nu isi indeplineste rolul, acela de a raci corpul.

Sursa: unica.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii