ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
16-01-2015, ora 12:54

Adrian Vasilescu le da cu tifla celor cu credite in franci elvetieni

Articol de Cristian Amariei
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a dat de inteles ca vina pentru situatia dramatica in care au ajuns clientii bancilor cu credite in franci elvetieni li se datoreaza exclusiv acestora, pentru ca nu au ascultat de sfaturile BNR la momentul potrivit.

BNR recomanda de foarte multi ani populatiei sa se imprumute in moneda in care fiecare imprumutat este platit, pentru ca altfel se expune riscului valutar”, a declarat Vasilescu pentru Digi 24. „Aceasta lectie trebuie bine invatata!”, le-a transmis el celor care s-au vazut pusi dintr-o data in situatia de a plati rate lunare cu aproape 20% mai mari.

Venind de la un reprezentant al singurei institutii care are puterea de a influenta in mod concret piata creditului bancar, nu doar prin sfaturi, ci si prin masuri punctuale, afirmatia este halucinanta. BNR a stat pe margine si a dat sfaturi, fara sa actioneze insa in mod concret pentru eliminarea creditarii in valute exotice, desi avea la indemana mijloace pentru a o face.

Nu numai ca, din calitatea de profesionist al pietelor financiare, Adrian Vasilescu ii invinovateste pe cei care ar trebui sa se bucure de protectia si sprijinul Bancii Nationale, dar nici nu are nimic sa reproseze institutiei pe care o reprezinta. Astfel, el considera ca BNR si-a facut treaba, reusind sa reduca ponderea creditelor in franci elvetieni la doar 5% din total.

Reducerea are insa in spate portofolii masive de credite executate silit sau vadute catre recuperatori, nicidecum convertite in alte valute la sugestia BNR. De asemenea, are in spate si cresterea soldului creditelor in euro si lei, majoritatea acordate prin programul Prima Casa.

Sursa: paginadebanci.ro
Foto: cotidianul.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii