ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
29-11-2012, ora 16:32

ANSOR: Studentii nu pot sa voteze

Articol de Diana Dumitriu

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia ca studentii care au plecat la studii in alta localitate decat cea in care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiaza, chiar daca au viza de flotant! ANOSR a trimis o adresa in acest sens si solicita si public Guvernului Romaniei, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) si Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) acordarea de gratuitate pe mijloacele de transport in comun in perioada 7-10 decembrie 2012 pentru studenti, precum si acordarea unei zi libere luni, 10 decembrie!

Prevederile Legii Electorale Nr. 35/2008 ingradesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenti romani care studiaza in alta localitate sau au venit la studii din alta tara! Astfel, categoria cea mai interesata si afectata de viitorul pe termen lung al tarii este tinuta departe de procesul electoral! Dat fiind faptul ca legea poate fi modificata doar dupa alegeri, studentii vor fi nevoiti sa faca eforturi financiare considerabile pentru a putea sa se deplaseze in localitatile de domiciliu si a-si exercita dreptul la vot, daca Guvernul nu va lua masurile propuse!

Participarea scazuta la vot a tinerilor, la care Legea Electorala contribuie din plin, face ca deciziile clasei politice sa raspunda prea putin nevoilor pe termen lung ale societatii. Astfel, desi a fost lansata public din prima parte a lunii Octombrie, „Scrisoarea Deschisa pentru Viitorul Romaniei” a ramas fara raspuns din partea partidelor politice parlamentare si cu doar 14 raspunsuri din partea unor oameni politici (http://www.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/) ! Scrisoarea cere, printre altele, o finantare corespunzatoare a educatiei, aceasta fiind cea mai profitabila investitie pe termen mediu si lung pentru un stat si un domeniu subfinantat constant in ultimii ani!

ANOSR considera ca studentii ar trebui sa poata vota acolo unde au resedinta si traiesc pe perioada studiilor!

Efectele legii electorale asupra participarii tinerilor la vot sunt o rusine pentru democratia romaneasca si un dezastru pentru orientarea clasei politice catre nevoile pe termen lung ale societatii. Vom cere modificarea legii, insa acest lucru nu se poate realiza, constitutional, inainte de alegeri. Intre timp, este foarte important ca Guvernul sa acorde gratuitate pe transportul in comun pentru a se asigura ca studentii au posibilitatea sa-si exercite dreptul la vot!”, spune Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Foto: citynews.ro

     
Tag-uri: studenti, vot, ANOSR
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii