ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
25-11-2016, ora 09:37

A doua tara care ar putea iesi din UE, dupa Marea Britanie. „Un referendum e obligatoriu”

Articol de Madalina Irimia
Candidatul de extrema dreapta la presedintia Austriei, Norbert Hofer, a anuntat ca va milita pentru organizarea unui referendum privind ramanerea tarii sale in Uniunea Europeana, daca va castiga alegerile.

''Un bloc comunitar de 28 de state este important pentru Austria, dar eu imi doresc o Uniune Europeana mai buna'', a declarat Hofer, citat de BBC.

Alegerile prezidentiale din Austria vor avea loc pe 4 decembrie, iar cei doi candidati, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extrema dreapta Freedom Party) si Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiati pentru a putea face predictii. Van der Bellen a castigat alegerile desfasurate in luna mai, insa acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de frauda.

BBC scrie ca rolul presedintelui austriac este in mare parte ceremonial, insa acesta are puterea sa dizolve Camera inferioara a Parlamentului si sa determine organizarea de alegeri anticipate.

Desi insista ca un vot dat lui nu ar echivala cu un vot dat ''Oexitului'', adica iesirii Austriei din Uniunea Europeana, Norbert Hofer este de parere ca ''islamul nu face parte din valorile'' Austriei. De altfel, Hofer, de profesie inginer aeronaut, considera ca deschiderea usilor pentru imigranti este o greseala a Uniunii Europene si implica costuri majore pentru Austria si UE.

Totodata, Hofer sustine ca, daca dupa Brexit Parlamentele nationale isi vor pierde puterea, iar Uniunea Europeana va deveni ''centralizata'' si se va guverna ca un singur stat, atunci organizarea unui referendum in Austria privind apartenenta la UE este obligatoriu.

Curtea constitutionala din Austria a decis, in iulie, repetarea alegerile prezidentiale, acestea fiind pierdute la diferenta mica de candidatul de extrema dreapta Norbert Hofer, care insa a contestat rezultatul, invocand probleme majore la numararea voturilor.

Alegerile castigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai putin de un procent in fata candidatului de extrema dreapta Norbert Hofer vor fi reluate, a decis Curtea Constitutionala a Austriei, care a constatat nereguli extinse la numararea voturilor trimise prin posta.

Curtea a constatat ca peste 700.000 de voturi prin posta au fost numarate gresit, lucru care arunca suficienta indoiala pentru ca alegerile sa fie reluate.

Instanta constitutionala a decis ca au fost incalcate regulile intr-un fel care a influentat rezultatul, insa nu exista dovezi ca numaratoarea a fost manipulata, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertatii, anti-imigratie si cu pozitii de extrema dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

Pozitia de presedinte in Austria este simbolica, fara puteri executive.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii