ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-04-2015, ora 15:11

7.000 de angajati Dacia au iesit in strada pentru construirea unei autostrazi. Ponta: „Daca o mai tineti in mitinguri, o sa se mute productia in Maroc”

Articol de Cristian Amariei
Aproximativ 7.000 de angajati ai uzinei Dacia, dar si de la firme de componente auto au protestat joi, timp de o ora, in centrul orasului Mioveni. Sindicalistii au cerut inceperea lucrarilor la autostrada Sibiu-Pitesti, pe care autoritatile au tot amanat-o. Este pentru a doua oara cand angajatii Dacia protesteaza din aceasta cauza.

Aproximativ 500 din cei 15.000 de angajati ai Dacia ar urma sa fie dati afara in acest an, avertizeaza liderii sindicatului Dacia, ei dand vina pe intarzieri la viitoarea autostrada care va lega Sibiu de Pitesti. Iar disponibilizarile la uzina Dacia ar putea continua, spun ei. Informatia nu a fost confirmata de conducerea uzinei.

“Trecem printr-un moment foarte greu. Nu dorim sa ajungem ca Oltchimul. Daca autostrada nu va fi gata pana in 2020, la Mioveni nu vor mai fi construite automobile”, atrag atentia liderii de sindicat din uzina de la Mioveni care spun ca, din cauza infrastructurii precare, "suntem mai putin competitivi", amenintand cu noi proteste, peste o luna, in fata sediului Guvernului.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Brasov, intrebat despre protestul organizat la Mioveni de angajati de la Dacia, ca daca acestia ”o mai tin in mitinguri, o sa se mute productia in Maroc”, el facand apel la ratiune din partea liderilor de sindicat, potrivit Mediafax.

Intrebat ce parere are despre protestul angajatilor de la Dacia, nemultumiti ca fabrica ar avea pierderi din cauza ca autostrada Sibiu-Pitesti nu a fost construita, premierul a raspuns: ”Hai sa fim seriosi. Eu stiu ca sunt pe profit“. Premierul a facut apel la liderii de sindicat de la Dacia sa fie rezonabili, pentru ca altfel compania isi poate muta productia in alta tara.

Ford critica infrastructura din Romania

Si fostul sef Ford Romania s-a aratat recent nemultumit de lipsa autostrazilor.

Zoltan Brassai a criticat slaba dezvoltare a infrastructurii locale, care genereaza costuri suplimentare cu transportul masinilor, ingreuneaza livrarile, inclusiv pe cele ale furnizorilor, si impiedica cresteri de productie la uzina.

"Daca am produce la capacitate in Craiova, ar intra 240 de camioane zilnic, si ar iesi 240 de camioane cu masini. Nu se poate, nici pe drumuri, nici pe poduri, nici pe caile ferate. Daca incarcam un tren cu masini, primul pod deja se darama. Nu exista infrastructura nici pentru furnizori nici pentru export. Vreti sa producem la maximum? Nu depinde de noi. Ar fi o asteptare frumoasa ca Ford sa construiasca autostrazi, dar nu putem face asta. Daca ar pleca un camion la fiecare 5 minute, s-ar bloca toata Craiova!", a spus Brassai.

Integral pe gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii