ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-11-2016, ora 10:30

5 motive pentru care esti mereu obosit

Articol de Cristian Amariei
Senzatia de oboseala este perfect normala, insa, in majoritatea cazurilor, poate semnala ceva mai profund decat o somnolenta banala.

Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, mai mult de un milion de americani sufera de oboseala cronica.

Daca te simtiti obosit, de cele mai multe ori si nu poti spune exact de ce, urmatoarele obiceiuri comune ar putea sa ofere raspunsul:

1. Esti deshidratat.

Potrivit studiului efectuat de Laboratorul Performantelor Umane de la Universitatea de la Connecticut, SUA, chiar si o deshidratare usoara poate duce la o scadere semnificativa a nivelului de energie, a starii de spirit si abilitatilor cognitive. Cercetarile au demonstrat ca deshidratarea afecteaza in mod egal pe cei care tocmai au mers timp de 40 de minute pe o banda de alergat, dar si pe cei care sedeau in repaus, ceea ce inseamna ca oamenii au nevoie sa se hidrateze in timpul oricaror activitati.

"Chiar si o deshidratare usoara ce apare pe parcursul activitatilor noastre obisnuite poate degrada modul in care ne simtim, mai ales, la femei, care par a fi mai sensibile decat barbatii la efectele deschidratarii", spune Harris Lieberman, un co-autor al studiului si psiholog de cercetare in Divizia Militara de Nutritie de la Institutul de Cercetare a Medicinei Mediului a Armatei SUA din Natick, Massachusetts.

Pentru a despista ce cantitate de apa trebuie consumata: se ia greutatea corporala, se imparte la doi, si se beau atatea uncii de apa pe zi. UNCIE –este o unitate veche de masura pentru greutati, a carei valoare avariaza intre circa 28 si 35 de grame.

2. Ratezi mesele principale ale zilei.

Avem nevoie de energie constanta pe tot parcursul zilei, mai ales pentru cei care lucreaza la munci foarte solicitante. Energia se obtine, in cea mai mare parte, prin substantele nutritive din alimente, astfel incat atunci cand sari peste mese, depozitul de energie din corpului tau se epuizeaza.

Asigurati-va ca veti manca mese mici pe tot parcursul zilei, pline de alimente sanatoase, integrale cum ar fi fructe, legume, nuci, seminte, cereale in scopul de a mentine nivelul de energie ridicat si de a obtine toate substantele nutritive de care aveti nevoie.

3. Stai pe laptop sau la telefon chiar inainte de culcare.

Din pacate, un numar mare de persoane isi verifica constant telefoanele si laptop-urile, pastrandu-le, aproape mereu, alaturi de ei. E-mailurile personale si notificarile de pe Facebook sunt primele lucruri pe care le verifici dimineata si se repeta acest ritual si imediat inainte de culcare.

Mai multe studii au demonstrat ca expunerea la luminile dure albastre si albe care provin de la dispozitive digitale pot perturba procesele chimice din creierul nostru, in special hormonul melatonina. Melatonina ajuta la controlul ciclurilor de somn, astfel incat orice dezechilibru in acest hormon extrem de important poate duce la pierderea unei cantitati semnificative de somn.

4. Mananci alimente bogate in grasimi.

Studiile au aratat ca dieta bogata in grasimi poate duce la somnolenta in timpul zilei si la incapacitate de concentrare, in timp ce in urma unei diete bogate in carbohidrati efectul este exact opus. Asigurati-va ca mancati carbohidrati sanatosi, precum fructele, orezul brun si cartofi si evitati alimentele gatite in grasime si uleiuri. Grasimile ar trebui sa faca parte, totusi, din dieta ta asa ca opteaza pentru surse nutritive de grasime cum ar fi avocado, nuci, si seminte.

5. Consumi alcool inainte de culcare

Multi oameni cred ca un pahar de vin baut inainte de culcare ii va ajuta sa adoarma mai repede, dar in timp ce la unii functioneaza, la altii poate afecta nivelul de insulina. Cercetatorii de la Universitatea Brown, SUA, au descoperit ca alcoolul consumat inainte de somn stimuleaza corpul si mintea mai mult decat in orice alt moment al zilei.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: motive, oboseala, studii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii