A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1750856322.4677.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

5 beneficii ale caiselor asupra sanatatii tale
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
30-06-2012, ora 08:58

5 beneficii ale caiselor asupra sanatatii tale

Articol de Madalina Irimia

Fructele galben-portocalii sunt inrudite cu prunele si au cateva caracteristici comune: sunt laxative, depurative, antioxidante si hidratant-remineralizante. In afara de asta, iata de ce ar fi bine sa profiti de prezenta lor in piete.

1.Combat oboseala fizica si intelectuala

Caisele bine coapte au o compozitie echilibrata de nutrienti, dintre care se remarca: betacarotenul, vitaminele B3 (PP), C si E, fibrele, zaharurile simple, usor asimilabile, precum levuloza (fructoza) si glucoza si nu in ultimul rand o serie de oligoelemente (magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom, cobalt). Vitaminele si zaharurile enumerate furnizeaza energie organismului, iar magneziul, calciul si bromul favorizeaza reglarea proceselor care sustin ritmul somn-veghe, de multe ori perturbate de stresul cotidian.

2.Scad tensiunea arteriala

Caisele nu ar trebui sa lipseasca din meniul de vara al hipertensivilor, pentru ca sunt o sursa importanta de potasiu si un excelent diuretic. Ele ar trebui consumate mai ales de acele persoane care au hipertensiune pe fondul sensibilitatii la sodiu, pentru ca stimuleaza excretia acestui element.

3.Favorizeaza bronzarea, dar protejeaza pielea

Betacarotenul din compozitia caiselor, varianta vegetala a vitaminei A, este un antioxidant puternic care protejeaza pielea si care, in acelasi timp, favorizeaza bronzarea prin stimularea productiei de melanina (pigmentul care da culoare pielii). De asemenea, vitaminele antioxidante E si C se gasesc in proportii care favorizeaza bronzarea fara arsuri.

4.Sunt o buna sursa de fier

In special caisele uscate sunt bogate in fier, procesul de confiere crescandu-le concentratia de betacaroten, de fier si de potasiu. Desi caisele confiate sunt o optiune nutritionala buna pentru perioada rece, trebuie facuta precizarea ca majoritatea producatorilor folosesc dioxid de sulf (E220) pentru a le usca si pentru a le pastra culoarea portocalie intensa. Din acest motiv, in special astmaticii ar trebui sa le evite, pentru ca dioxidul de sulf favorizeaza crizele de astm.

5. Incetinesc procesul de imbatranire

Betacarotenul, vitaminele C si E si flavonoidele din compozitia lor, odata ajunse in organism, actioneaza in sensul contracararii radicalilor liberi care se formeaza prin expunerea la poluare, radiatii solare si stres. Adica exact impotriva factorilor care duc in timp la degradare organica si la aparitia semnelor de imbatranire. De altfel, se stie ca aceste fructe sunt considerate ca un ingredient valoros in industria cosmetica antiaging.

Samburii de caise nu trebuie consumati in cantitati mari, deoarece au efect toxic, putand determina otravirea.

Vitamina B17 sau amigdalina, o substanta compusa din doua molecule de glucoza, o molecula de acid cianhidric (cu actiune antitumorala) si dintr-o molecula de benzaldehida (cu actiune analgezica) le confera gustul specific, usor amarui. Conform teoriei biochimistului dr. Ernest Krebs, aceasta vitamina ar trebui folosita pentru a preveni cancerul, prin consumul zilnic a sapte-zece samburi de caise. De altfel, pornind de la aceasta premisa, se practica neconventional injectarea intravenoasa a unor doze de amigdalina in tratamentul cancerului.

Sursa: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii