ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-05-2016, ora 11:31

123 de medicamente dispar din farmacii. Vor fi afectati cel putin 800 de mii de pacienti

Articol de Cristian Amariei
Ieftinirea unor medicamente, cu 35 la suta, de la 1 iulie, zdruncina iar piata de profil. Importatorii si producatorii spun ca dispar inca 123 de medicamente, dar care sunt acestea ramane un mister. intre timp, Casa de Asigurari de Sanatate spune ca vrea sa vada daca farmaciile recomanda sau nu cele mai ieftine produse.

„Impactul adoptarii acestei masuri care urmeaza sa fie implementata de la 1 iulie risca sa scoata din piata 123 de medicamente. in jur de 800 de mii de pacienti risca sa fie afectati serios” , a declarat, la digi24, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

„In acest moment lipsesc 10-12 medicamente in patologia oncologica. Tratamente intrerupte la pacientii cu cancer, ceea ce inseamna recidiva sau chiar deces,” a adaugat Cezar Irimia de la Asociatia Bolnavilor de Cancer.

Producatorii si comerciantii de medicamente fac profit, mai ales, din produsele scumpe, care inseamna 70% din piata. Cele ieftine nu prea sunt prescrise si oricum nu pot asigura tot tratamentul necesar.

Si totusi, presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate insista ca problema e la farmacii. „Farmaciile au obligatia de a informa pacientul cu privire la preturile cele mai ieftine. De foarte multe ori acest lucru nu se intampla,” spune Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Probleme sunt insa si in spitale. Noul ministru al Sanatatii spune ca a discutat cu institutiile din domeniu, pentru a gasi o solutie.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: „In saptamanile care urmeaza sper sa avem progres absolut semnificativ... Nu-s primul ministru care se confrunta cu lipsa medicamentelor ieftine in spitale dar vreau sa fiu ultimul.”

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii