ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-04-2013, ora 12:07

Ziua mondiala a sanatatii-unul din doi romani nu stie ca sufera de hipertensiune

Articol de Madalina Irimia

Ziua Mondiala a Sanatatii implineste majoratul in Romania. Tema din 2013 este preventia si combaterea hipertensiunii in conditiile in care tot mai multi romani mor la varste tinere din cauza bolilor cardiovasculare. Adoptarea proiectului meu legislativ privind introducerea educatiei pentru sanatate ca disciplina obligatorie predata in unitatile de invatamant ar avea impact si eficienta in preventia acestei maladii letale.

Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza pe 7 aprilie inca din 1950 la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Este ziua in care cu doi ani mai devreme in 1948 s-a reusit strangerea celei de-a 26 semnaturi ce consfintea acordul neconditionat a 26 de state pentru constitutia infiintarii unei noi agentii specializate a Organizatie Natiunilor Unite numite din 7 aprilie Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In prezent, organizatia are 193 de membri, Romania semnand declaratia de aderare inca de la infiintarea acesteia

OMS este una din cele 15 agentii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite . Sediul acestei organizatii este la Geneva si are reprezentante in 147 de tari si 6 birouri regionale.

Ea coordoneaza programele destinate rezolvarii problemelor din sanatate si promovarii unui nivel cat mai ridicat al sanatatii avand ca domenii predilecte educatia in domeniul sanatatii, distribuirea de medicamente esentiale si imunologia.

Aceasta sarbatorire anuala are drept scop cresterea la nivel global a nivelul de cunostiinte dintr-un anumit domeniu al sanatatii precum si atentionarea asupra unei anumite teme prioritare de sanatate de care se ocupa OMS prin programe sau proiecte pe termen lung.

Romania sarbatoreste aceata zi din 1995 printr-o tema reprezentativa din punct de vedere al sanatatii publice la nivel mondial:

Tema pentru anul 2013 este preventia si controlul hipertensiunii arteriale iar obiectivele specifice ale campaniei includ cunoasterea cauzelor , efectelor si acomplicatiilor hipertensiunii, a modalitatilor de preventie prin adoptarea unui stil de viata sanatos precum si incurajarea verificarii valorilor tensionale.

Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate publica la nivel mondial fiind considerata ucigasul tacut care afecteaza un adult din trei iar in Romania aceasta boala afecteaza 40% dintre romani si peste 60% din decese au drept cauza bolile cardiovasculare. Grav este ca jumatate din cei afectati nu stiu de existenta bolii si nu urmeaza niciun fel de tratament iar complianta terapeutica este sub 10%.

Factorii de risc includ consumul excesiv de sare, fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul, obezitatea, stresul si stilul de viata dezechilibrat, bolile si dezechilibrele metabolice.

Hipertensiunea este un factor de risc major pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renala sau orbire dar care poate fi evitat si tratat.

Se poate reduce riscul de hipertensiune prin: diminuarea consumului de sare, o alimentatie echilibrata nutritional,bogata in fructe si legume si saraca in grasimi , consum moderat de alcool si renuntare la fumat, combaterea sedantarismului , evitarea stresului si a suprasolicitarii.

Foto: debanat.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  21.06.2017 00:19

wh0cd3522142 paxil pills cephalexin Retin-A

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii