A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713533693.7185.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua Independentei si Ziua Europei, sarbatorite astazi la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-05-2013, ora 06:01

Ziua Independentei si Ziua Europei, sarbatorite astazi la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Joi, 9 mai, cu ocazia aniversarii Zilei Independentei de Stat a Romaniei si a Zilei Victoriei Natiunilor Unite din cel de-al Doilea Razboi Mondial, va avea loc la Iasi, incepand cu ora 10:00, ceremonialul militar si religios care se va incheia cu depunerea de coroane.

La aceasta manifestare vor lua parte reprezentanti ai armatei, ai autoritatilor locale precum si reprezentanti ai societatii civile.

Pentru marcarea Zilei Independentei de Stat a Romaniei, precum si a Zilei Europei, Penitenciarul Iasi participa, alaturi de celelalte structuri ale statului, la manifestarile dedicate acestor zile istorice.

Astfel, in ziua de 9 mai, incepand cu ora 10.00, un detasament din Grupa de Interventie din cadrul Penitenciarului Iasi va participa la defilarea militiara care va avea loc in Piata Tricolorului din municipiul Iasi, organizata de catre Garnizoana Iasi.

Pe 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea solemna a Adunarii Deputatilor, care proclama independenta de stat a Romaniei.

Din momentul semnarii Conventiei romano-ruse din 4 aprilie 1877, tara noastra se afla in razboi cu Poarta Otomana. De acum inainte problema majora pentru Romania era implicarea directa in razboi, ca parte cobeligeranta, intr-o alianta militara cu Rusia, oferind astfel tarii noastre un statut superior la incheierea ostilitatilor. Romania trebuia sa avanseze cat mai rapid la o stare deschisa, declarata oficial, de razboi, situatie care implica proclamarea independentei, dar in alianta militara cu Rusia. Guvernul, la randul sau, in paralel cu actiunea diplomatica pentru justificarea fiecarui pas facut de tara spre a-si apara interesele, dar si pentru a convinge diplomatia rusa sa coopereze, in cobeligeranta contra Turciei, a proclamat independenta Romaniei.

Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlament ca suntem ''in stare de rezbel'', ''dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare''.

Adunarea Deputatilor a votat o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca ''rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala''. Senatul, la randul sau, a adoptat motiuni in sensul declaratiei guvernului, tributul datorat Portii fiind anulat si trecut in contul cheltuielilor pentru armata.

La inceput, Puterile garante, cu exceptia Italiei, din ratiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abtinut sa recunoasca independenta, act politic pe care Turcia il califica drept 'rebeliune'. In cele din urma, independenta Romaniei, ca si independenta Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu Romania, au fost recunoscute in Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878).

Expresie a dorintei si vointei poporului roman, proclamarea independentei si lupta pentru impunerea si recunoasterea ei au constituit actul politic si de jertfa al intregii natiuni romane, apreciate de toti cei care au participat la acele evenimente.

Ziua Europei marcheaza rezultatele inregistrate de Uniunea Europeana: pace de durata, cooperare economica, libera circulatie. Aniversarea reprezinta si o ocazie de a afla mai multe despre UE, participand la evenimente si actiuni pentru toate varstele.

La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tari europene gestionarea in comun a productiei de carbune si otel.

Acest apel a reprezentat primul pas catre crearea Uniunii Europene de astazi – o structura formata din 27 de tari, unite in respectul fata de libertate si principiile statului de drept, dar care recunosc si apreciaza, in acelasi timp, diversitatea cetatenilor europeni. Aniversarea declaratiei Schuman este celebrata astazi drept Ziua Europei.

Pe 9 mai 1945, romanii au trait bucuria capitularii celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare neconditionata a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfarsit cel de-al II-lea Razboi Mondial pe continentul european.

     
Tag-uri: independenta, UE, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii