ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-06-2015, ora 11:33

Ziua Drapelului, celebrata la Iasi

Articol de Madalina Irimia
Ziua Drapelului National a fost sarbatorita la Iasi, vineri, 26 iunie 2015, in cadrul unei ceremonii desfasurate in fata Prefecturii. La eveniment au participat oficialitati ale Primariei Municipiului Iasi, Consiliului Judetean Iasi si Prefecturii Iasi, consilieri judeteni, parlamentari, un numeros public. In acordurile fanfarei militare, ostasi din cadrul Brigazii 15 Mecanizate Podu Inalt au efectuat un pas de defilare. Un moment emotionant l-a constituit arborarea drapelului national pe catargul aflat in fata
Prefecturii.
Ziua Drapelului se sarbatoreste in baza unei legi emisa in 20 mai 1998, care prevede organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice. Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor. Constitutia din 1866 a Romaniei prevedea la articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmeaza a fi Albastru, Galben si Rosu”.

Ordinea si dispozitia culorilor au fost stabilite de Adunarea Deputatilor in sedinta din 26 martie 1867. Culorile drapelului erau asezate orizontal. Stema tarii era doar pe drapelele armatei si cele princiare, in centru, cele civile ramanand fara stema. Protocolul actual impune ca Drapelul Romaniei sa fie arborat in mod permanent pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si la aeroporturile cu trafic international.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii