A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715940833.4207.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua Drapelului National, sarbatorita joi la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-06-2014, ora 11:14

Ziua Drapelului National, sarbatorita joi la Iasi

Articol de Cristian Amariei

Joi, 26 iunie, la ora 10.00, in Piata Tricolorului din fata sediului Institutiei Prefectului judetului Iasi, militarii Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt” vor lua parte la ceremonia militara organizata cu prilejul sarbatoririi ZILEI DRAPELULUI NATIONAL.

La ceremonie vor participa comandantul Garnizoanei Iasi, colonel dr. Nicolae TONU, personalitati ale Institutiei Prefectului judetului Iasi si Primariei Municipiului Iasi.

Anul revolutionar 1848, pe langa importanta lui nationala cu totul deosebita pentru destinul Romaniei, a prilejuit si exprimarea vointei suverane a romanilor pentru cele trei culori nationale: rosu, galben si albastru. Decretul nr.1 din 14/26 iunie al Guvernului provizoriu este primul decret care se refera la STEAGUL NATIONAL, iar in el se arata: „Steagul national va avea trei culori: albastru, galben, rosu”. A doua zi, 15/27 iunie, drapelul national tricolor a fost sfintit in cadrul unei Mari Adunari populare pe „Campul Filaretului”, numit de atunci „Campia Libertatii".

Astfel, tricolorul a devenit un simbol national, fiind arborat la toate manifestarile publice. Pe stindardul tricolor se depune Juramantul de credinta fata de tara de catre personalitatile statului si ostirea romana.

Pentru militari, drapelul are o semnificatie cu totul aparte. Drapelul de lupta este simbolul onoarei, vitejiei si gloriei militare. El evoca trecutul glorios de lupta al poporului roman pentru libertate nationala si traditiile de lupta ale unitatii, amintind fiecarui militar datoria sfanta de a-si servi cu credinta patria.

La 1/13 septembrie 1863, cu prilejul aniversarii a 15 ani de la luptele din Dealul Spirii, pe platoul de la Cotroceni s-au distribuit, in prezenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, noi drapele tricolore la zece unitati militare. Cu acest prilej, domnitorul a rostit un impresionant discurs, in care spunea: „Steagul e Romania! Acest pamant binecuvantat al Patriei, stropit cu sangele strabunilor nostri si imbelsugat cu sudoarea muncitorului . El este familia, ogorul fiecaruia, casa in care s-au nascut parintii, unde se vor naste copiii nostri !... Steagul e totodata trecutul, prezentul si viitorul tarii, intreaga istorie a Romaniei".

     
Tag-uri: zi, drapel, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii