ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
26-06-2012, ora 11:00

Ziua Drapelului National, marcata cu fast la Iasi (VIDEO+ FOTO)

Articol de Gianina Petruca

Ziua de 26 iunie a fost proclamata inca din 1998 Ziua Drapelului National al Romaniei. Aceasta a fost marcata astazi la Iasi, incepand cu ora 9:00, printr-o ceremonie publica, in Piata Tricolorului din fata Casei Patrata. Autoritatile publice locale si din cadrul celor mai importante institutii ale statului au participat la ceremonia militara.

Evenimentul a debutat cu discursurile autoritatilor iesene, urmat de o ceremonie de binecuvantare a drapelului, intonarea imnului si parada militara desfasurata pe strada Anastasie Panu.

Romeo Olteanu, prefectul jud. Iasi, a fost cel ce a deschis sirul discursurilor:

“Cred ca Ziua Drapelului National inseamna in primul rand o intoarcere a tuturor romanilor cu fata catre tara. Drapelul National este un simbol al natiunii si am poporului roman. El se confunda cu marile etape ale infaptuirii statului modern. Anii 1821, 1848, 1877, 1918 dar si 1989 au dus in prim-plan tricolorul romanesc. In toti acesti ani, drapelul romanesc a fost poate unul dintre putinele simboluri care a unit romanii din toata lumea pentru scopuri commune nationale.”

Prefectul judetului Iasi si-a continuat discursul cu precizarea ca isi dorescte ca si tinerii sa participe in numar cat mai mare la astfel de manifestari si sa cunoasca semnificatiile drapelului national si a fiecareia dintre cele trei culori.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, Victor Chirila, a participat de asemenea la manifestarile organizate cu ocazia Zilei Drapelului National.

"Tricolorul este un simbol care insumeaza valorile nationale, fiind un element al unitatii, dar si al dorintei de schimbare. In decembrie 1989, pe strazile din orasele tarii drapelul a fost un mijloc de exprimare ferma a revendicarilor, a dorintei de schimbare. Tricolorul din care fusese decupata stema comunista a devenit un adevarat simbol al Romaniei, o imagine care a facut inconjurul lumii si care a aratat ca romanii isi respecta valorile nationale. El este cartea de vizita a intregii natiunii", a declarat acesta.

Ziua Drapelului National marcheaza ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, iar numarul lor culorilor - trei – este cunoscut ca fiind numarul perfectiunii. Pe langa tara noastra mai exista alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii