A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714599503.5377.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua Armistitiului si Ziua Veteranilor, sarbatorite la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-11-2015, ora 15:12

Ziua Armistitiului si Ziua Veteranilor, sarbatorite la Iasi

Articol de Cristian Amariei
Pe 11 noiembrie, in intreaga lume se celebreaza Ziua Armistitiului, data incheierii simbolice a Primului Razboi Mondial.

In urma cu 97 de ani, la 11 noiembrie 1918, in padurea Compiegne din Franta se semna armistitiul care punea capat primei conflagratii mondiale. Principalii semnatari au fost maresalul Ferdinand Foch, comandantul fortelor Antantei, si omul politic Mathias Erzberger, din partea Germaniei.

La Iasi, Ziua Armistitiului se va celebra miercuri, 11 noiembrie a.c., prin doua momente solemne, la care vor participa atasatul militar al Republicii Franceze in tara noastra, colonel inginer dr. Cristophe Midan, comandantul Garnizoanei Iasi, general de brigada dr. Nicolae Tonu, reprezentanti ai administratiei locale, cadre militare si veterani de razboi.

Primul moment va avea loc la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Francezi din Cimitirul „Eternitatea”, unde se vor depune coroane si jerbe de flori.

Manifestarile vor continua, incepand cu ora 11.00, la statuia generalului Henri Mathias Berthelot, situata langa Teatrul National „Vasile Alecsandri”. Dupa trecerea in revista a Detasamentului de onoare si intonarea Imnurilor Nationale ale Frantei si Romaniei, se vor rosti alocutiuni referitoare la semnificatia si importanta armisititiului de la 11 noiembrie 1918 pentru istoria mondiala. Participantii vor depune coroane de flori la statuia ilustrului general francez.

Tot pe 11 noiembrie, in fiecare an, militarii Batalionului 151 Infanterie „Razboieni” isi aduc aminte de evenimentul nefericit petrecut in 2003 in teatrul de operatii din Afganistan, atunci cand doi dintre camarazii lor au devenit eroi. Iosif Silviu Fogorasi si Mihail Anton Samoila le-au ramas in inima si in amintire si de atunci ii pomenesc in rugaciune pe ei si familiile lor din tinuturile Oradei.

De o vreme, „Lupii Negri” si-au facut un obicei ca in aceasta zi, pe langa rugaciune, sa faca si o fapta demna de amintirea si sacrificiul celor doi eroi: merg in vizita Centrul Medico-Social de la Bivolari, jud. Iasi, sa stea de vorba cu persoanele varstnice ingrijite acolo si sa le ofere cate o masa calda, posibila datorita colectei benevole pe care militarii o fac an de an, cu gandul la camarazii lor eroi si, poate, la batranii lor de acasa.

Fiecare vizita este un prilej de emotie si bucurie atat de partea celor care daruiesc, cat si de partea celor care primesc (persoana de contact: preot militar Valentin Pataliga – 0746.653.519).

CEREMONIE COMEMORATIVA

Prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea si completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, s-a instituit Ziua Veteranilor, care se celebreaza in fiecare an la data de 11 noiembrie, in semn de recunostinta pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni in afara teritoriului statului roman, avand ca obiect limitarea efectelor actiunilor teroriste.

Militarii Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt” vor desfasura, in data de 11 noiembrie a.c, ora 12.30, o ceremonie comemorativa la Mormantul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Bogdan Valerian Hancu din Cimitirul „Eternitatea”. La eveniment vor participa militari in activitate, in rezerva si in retragere, veterani de razboi, cadre didactice si elevi ai institutiilor de invatamant din municipiul Iasi.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii