ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-11-2015, ora 08:40

Zeci de milioane de lei din partea Comisiei Europene si a Guvernului Romaniei pentru modernizarea Iasului

Articol de Cristian Amariei
Consiliul Local s-a intrunit in sedinta ordinara miercuri, 25 noiembrie, avand in dezbatere 28 de proiecte de hotarari.

Proiecte europene

Unul dintre cele mai importante proiecte a constituit-o impartirea excedentului bugetar al municipiului Iasi, acesta fiind alocat, in principal, pentru finalizarea proiectelor europene ce se desfasoara in municipiu. Desi initial municipalitatea pregatea un imprumut pentru acoperirea lucrarilor pana la finalul anului, rambursarile deja efectuate sunt suficiente pentru continuarea santierelor.

„Vestea buna este ca, in ultima saptamana, am mai primit o rambursare de circa 5 milioane de lei din partea Comisiei Europene si Guvernului Romaniei, lucru care ne motiveaza sa renuntam la contractarea imprumutului de 4,5 milioane de lei. Mai avem cereri de rambursare si plata in drum spre Iasi de aproximativ 31 de milioane de lei”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Redistribuiri

Pe de alta parte, consilierii au avut in discutie rectificarea pozitiva a bugetului local, fondurile fiind distribuite pentru sustinerea unitatilor de invatamant pentru plata utilitatilor si acoperirea necesarului pentru serviciile publice ale municipalitatii.

Fonduri suplimentare au fost alocate catre Citadin pentru activitatea de deszapezire, RATP pentru platile necesare anul acesta si Servicii Publice pentru activitatea de intretinere poduri. In ceea ce priveste Citadin SA, au fost alocate fonduri pentru achizitia de clorura de calciu in forma granulata care sa fie folosita pentru deszapezirea strazilor nou asfaltate. Municipalitatea a apelat la aceasta noua solutie pentru ca este mai putin agresiva cu asfaltul decat antiderapantul clasic din sare si nisip.

Noi amenajari

Pentru programarea bugetului local pe anul viitor, executivul Primariei a pus in discutie planificarea unor noi investitii. In continuarea programului de modernizare a strazilor au fost aprobati indicatorii tehnico – economici la cateva pachete de strazi care insumeaza 60 de milioane de lei din cartierele Pacuret, Valea Adanca, Ticau.

In acelasi timp, sunt planificate pentru modernizare o serie de artere aflate in cartiere precum Bucium, Centru, Crucea Rosie, Pacurari sau Bularga care, insumat, au o suprafata de aproape 75.000 metri patrati.

Pentru 93 de parcuri

De asemenea, alesii locali au aprobat planul de modernizare a 93 de parcuri de joaca din municipiu. In continuarea programului inceput acum cinci ani pentru dotarea cu echipamente moderne a spatiilor de joaca sunt planificate pentru 2016 o noua serie de investitii ce vizeaza o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati. Toate spatiile sunt prevazute cu imprejmuiri noi, echipamente de joaca, suprafete din material de protectie.

In alta ordine de idei, consilierii au avizat in sedinta de miercuri acordarea titlului de cetatean de onoare maestrului Ioan Holender, cel mai longeviv manager al Operei din Viena. Totodata, a fost aprobat si bugetul pentru actiunile si evenimentele din cadrul Zilei Nationale.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  27.11.2015 04:53

Sursa banilor e chiar langa tine: un curs GRATUIT, online, pas cu pas, cu cele mai simple si mai clare explicatii! Inveti imediat cum poti sa faci bani! Trebuie doar sa urmezi acest curs de exceptie si inveti garantat, GRATUIT, cum poti sa faci bani! Cand vrei cu seriozitate si tu acest curs online, cere informatii la adresa de email: sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii