ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
18-01-2013, ora 18:00

Vasile Astarastoae: “Adevaratele probleme ale sistemului sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si o legislatie confuza care se preteaza la interpretari”

Articol de Diana Dumitriu

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania isi manifesta regretul ca dezbaterea publica privind sistemul de sanatate este parazitata de teme marginale si nu se axeaza pe adevaratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din Romania.

”Consideram ca impunerea unor criterii de finantare dupa forma de proprietate a serviciilor medicale, precum si obligarea medicilor de a lucra, fie in sistem public, fie in sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea starii de sanatate a populatiei Romaniei. Adevaratele probleme ale sistemului sunt subfinantarea, deficitul de personal calificat si o legislatie confuza care se preteaza la interpretari si care vulnerabilizeaza atat corpul medical, cat si pacientii”, spune prof.univ dr Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Colegiul Medicilor din Romania a salutat cresterea bugetului sanatatii cu un miliard de euro, dar a fost dezamagit de modul in care aceste fonduri suplimentare au fost directionate.

Este de neinteles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate sa gaseasca, cu eforturi, aceasta suma pentru firmele de medicamente, dar nu reuseste sa identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenti”, mai spune Astarastoae.

Profesorul iesean atrage atentia ca deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cota alarmanta. In anul 2012, s-a coborat sub nivelul critic de 40.000 medici cu libera practica in Romania. Avem la acest inceput de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici in 2012 si 55.000 de medici in 1990.

Masurile anuntate, chiar daca ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decat metode de a alunga medicii romani din tara. In domeniul legislativ, CMR considera ca simple amendamente la o lege nu elimina riscurile exercitarii profesiei medicale in Romania si ca este nevoie de o legislatie moderna si adecvata spiritului European. CMR solicita noului Guvern Ponta de a rezolva, asa cum a promis, revendicarile cuprinse in Declaratia Adunarii Generale a CMR din martie 2012 si isi arata in continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru cresterea eficientei sistemului de sanatate si a calitatii actului medical”, mai spune Astarastoae.

Foto: cotidianul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii