A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715490200.3995.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

„Valori Culturale Romanesti”, la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
02-11-2012, ora 11:04

„Valori Culturale Romanesti”, la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Colegiul National „Mihai Eminescu” din Iasi este, in perioada 2-4 noiembrie, gazda celei de-a VIII-a editii a Proiectului educational „Valori Culturale Romanesti”. Aceasta prestigioasa manifestare scolara a fost initiata in anul 2009 de catre Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi in parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt si este inscris in calendarul activitatilor nationale organizate sub egida „Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”, fiind coordonata de profesorul de istorie Sorin Sitea din partea Colegiului National „Mihai Eminescu” si pr. prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului de la Manastirea Neamt.

La editia din acest an participa 100 de elevi si profesori din cele doua institutii, carora li se alatura pentru prima data colegii lor de la Liceul de Creativitate si Inventica Prometeu - Prim din Chisinau, Republica Moldova. In acest mod intentia initiatorilor de a realiza o manifestare care sa ii reuneasca pe elevii romani de dincoace si dincolo de Prut sub semnul romanismului se materializeaza in chip fericit.

Proiectul isi propune sa puna in contact direct experienta elevilor si a profesorilor din cele trei institutii scolare, sa reuneasca preocuparile si interesul pentru spiritualitatea romaneasca. Totodata, intalnirea are in atentie evidentierea contributiei Bisericii Ortodoxe Romane la patrimoniul cultural national, sublinierea loculului si a rolului romanilor in civilizatia europeana, nevoia de a cunoaste si de a pretui valorile care ne individualizeaza in spatiul cultural al batranului continent. Prin participarea elevilor si a profesorilor la lectii interactive, organizarea unor concursuri si dezbateri, prin invitarea unor personalitati recunoscute din mediul academic, dar si prin organizarea unor vizite tematice si a unor intreceri sportive, Proiectul „Valori Culturale Romanesti” contribuie la dezvoltarea sentimentului patriotic, la cunoasterea si promovarea valorilor autentice ale sufletului romanesc.

Prima zi va debuta cu festivitatea de deschidere, urmata de prezentarea filmului editiei a VII-a si de un spectacol de muzica si teatru sustinut de elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” Iasi.

Un moment deosebit este dedicat tinerilor si relatiei cu Biserica. Cu acest prilej pr. prof. Daniel Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi va sustine la Biblioteca Centrala Universitara conferinta-dezbatere „Tinerii si Biserica”.

In cursul serii elevii participanti sunt invitati la hotelul Astoria unde va avea loc Balul Bobocilor organizat de Colegiul Eminescu cu prilejul Zilelor „Oltea Doamna”.

Pe linia unei traditii care da consistenta si substanta manifestarii, ziua a II-a are in program un moment de exceptie care va avea loc in elegantul salon al casei Mihail Kogalniceanu. Invitatul de onoare este distinsul istoric Acad. Alexandru Zub care va vorbi auditoriului despre sistemul concentrationar romanesc si rezistenta prin cultura intr-o conferinta intitulata sugestiv „Istorici romani in inchisorile regimului comunist”.

Concursul de istorie si religie „Oltea Doamna”, in care partenerii isi vor proba cunostintele, va fi urmat de traditionalul joc de fotbal care va avea loc pe terenul de sport al Colegiului National „Mihai Eminescu” Iasi. Seara, profesorii si elevii sunt invitati sa urmareasca piesa de teatru „Nirvana” de Liviu Cristian, prezentata de Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi.

Ziua a III-a este dedicata pelerinajului care va avea loc la Manastirea Hadambu, unde elevii si profesorii vor participa la slujba religioasaa sub semnul iubirii si a apropierii de Hristos.

Foto: lequipedefrancais.wordpress.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii