A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715433014.1698.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

VERDICT in "DOSARUL TRANSFORMATORUL". RELU FENECHIU: Doar Dumnezeu ma mai ajuta!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-01-2014, ora 15:12

VERDICT in "DOSARUL TRANSFORMATORUL". RELU FENECHIU: Doar Dumnezeu ma mai ajuta!

Articol de Cristian Amariei

Relu Fenechiu s-a prezentat, marti, la instanta suprema, pentru a participa la dezbaterile finale din DOSARUL "TRANSFORMATORUL" si a aratat, la intrare, ca nu i s-au admis probe care demontau acuzatiile DNA, motiv pentru care si-a pierdut optimismul. "Doar Dumnezeu ma mai ajuta!", a spus Fenechiu.

Relu Fenechiu le-a declarat jurnalistilor ca a fost plecat din Bucuresti, de sambata, la Iasi, unde a participat la botezul copilului lui Cristian Adomnitei, si a revenit in Capitala cu avionul. El a spus ca este pregatit moral pentru orice sentinta ce urmeaza sa fie data de ICCJ in acest caz, dar nu intelege cum s-a putut lua o decizie de condamnare in contextul in care probele sale dovedesc corectitudinea tranzactiilor dintre firmele sale si SISEE Moldova, scrie mediafax.ro.

"Nu mai sunt optimist pentru ca eram optimist daca in acest dosar se admiteau probele. Pentru ca un om sa fie condamnat instanta trebuie sa admita toate probele si in favoarea si in defavoarea lui", a aratat Fenechiu.

Acesta nu a vrut sa comenteze condamnarile date de ICCJ in ultima perioada si a precizat ca si-ar dori foarte mult sa ajunga la familia sa acasa dupa decizia magistratilor ICCJ.

La termenul din 16 ianuarie, judecatorii instantei supreme au respins cererile apararii lui Relu Fenechiu privind efectuarea unor noi expertize in dosarul "Transformatorul", insa i-au permis acestuia sa depuna o expertiza extrajudiciara facuta la cererea sa, stabilind ca procesul sa continue, cu pledoariile finale, in 27 ianuarie.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a amanat pentru marti judecarea dosarului "Transformatorul", dupa ce avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au aratat ca acestia nu au putut sa se prezinte luni, din cauza vremii.

Magistratii din completul care judeca in recurs dosarul "Transformatorul" trebuiau sa asculte, luni, pledoariile finale, insa la instanta nu s-au prezentat decat doi dintre cei sase inculpati.

Avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au anuntat instanta ca acestia au incercat de mai multe ori sa plece din Iasi pentru a se prezenta la termenul de luni al procesului, dar nu au putut ajunge la Bucuresti din cauza vremii.

Intr-un scurt schimb de replici, avocatul lui RELU FENECHIU i-a prezentat presedintelui completului, judecatorul Livia Stanciu, un extras de pe pagina oficiala a CNADNR, ca justificare la faptul ca drumurile sunt blocate, context in care magistratul i-a replicat ca s-a uitat pe acelasi site si a constatat ca drumurile nationale sunt deblocate.

In final, Completul de cinci judecatori a stabilit ca procesul sa se reia marti, la ora 13.00, cand acuzarea si apararea vor expune pledoariile finale in acest dosar.

Dosarul Transformatorul se judeca in recurs dupa ce in vara anului trecut, Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare.

Deputatul PNL Relu Fenechiu este acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, si Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, ambii pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.

Foto: rtv.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii