ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

ECONOMIC
17-06-2012, ora 09:51

Universitatile romanesti, cuprinse de febra taxelor astronomice. La Iasi vor fi majorari si de 20%

Articol de Cristian Amariei

Spiru Haret, Dunarea de Jos, Ovidius sunt doar cateva exemple recente de universitati private, respectiv de statcare au marit taxele de studiu. Unele dintre ele au schimbat regulile in timpul jocului: fie au marit taxele si pentru cei din anii 2 sau 3, fie au aplicat retroactiv anumite taxe.

Saptamana aceasta, studentii Universitatii Spiru Haret au iesit in strada, nemultumiti de faptul ca universitatea a luat decizia dublarii taxei de studiu fata de anul trecut, de la 2.500 de lei la 5.400 de lei. Anul trecut, conducerea Universitatii a mai marit o data taxele, de la 1.800 de lei la 2.500 de lei.

"Consideram intolerabila inducerea studentilor in eroare prin inmatricularea lor cu taxe mici doar pentru ca acestea sa fie crescute ulterior fara masura de conducerea universitatii", au declarat liderii Asociatiei Studentilor de la Spiru Haret.

Febra scumpirilor nu a cuprins doar universitatile private, ci si pe cele de stat. In pragul examenului de licenta, studentii Universitatii Ovidius sunt revoltati pentru ca trebuie sa plateasca o taxa pentru sustinerea examenelor de licenta sau disertatie, indiferent daca sunt pe locurile cu sau fara taxa. O taxa, care se incadreaza intre 400 si 500 de lei pentru sustinerea examenului de licenta sau disertatie. taxa trebuie platita de toti studentii indiferent de situatia lor, adica pe locurile bugetate sau nu. Explicatia este ca unii dintre studenti au urmat cursurile cu taxa in anumiti ani, apoi au reusit, in urma recalcularii mediilor, sa treaca la buget. Rectorul Universitatii Ovidius spune ca taxa se platea si in trecut, numai ca acum suma trebuie achitata si de cei care sunt la locurile fara taxa.

Universitatea Dunarea de Jos din Galati a majorat cu sume cuprinse intre 200 si 2.000 lei, in functie de optiunile facultatilor, taxele pentru studentii care vor ocupa, dupa sesiunea din vara, cele peste 1.200 de locuri nebugetate. Daca la cele mai multe facultati taxa de studiu s-a majorat de la 2.200 la 2.400 lei pe an, la Facultatea de Medicina, specializarea medicina si medicina dentara, taxa aproape ca s-a dublat, de la 3.000 lei la 5.000 lei pe an. spre deosebire de universitatea din Constanta, noile tarife de studiu ii vor afecta doar pe cei care vor intra cu taxa la Universitatea Dunarea de Jos, la admiterea din aceasta vara. Cei care sunt deja studenti vor plati vechea taxa.

Si taxele de studiu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi vor fi majorate cu 20%, in acest an universitar.

Sursa: capital.ro

     
Tag-uri: Cuza, taxa, facultate, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii