ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-01-2015, ora 09:05

Universitatea „Petre Andrei” din Iasi acuza Directia Regionala a Finantelor Publice de „incalcarea flagranta a legii”

Articol de Cristian Amariei
Universitatea „Petre Andrei” din Iasi aduce in atentia opiniei publice si a institutiilor abilitate incalcarea flagranta a legii, de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi/Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi, in cazul executarii silite ce a vizat sediul central din Str. Ghica Voda nr. 13.

Marti, 20 ianuarie, orele 10.00, DGRFP/AJFP Iasi a organizat distribuirea sumei obtinuta in urma executarii sediului central al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi. Amintim faptul ca acesta a fost adjudecat de catre UMF Iasi, in urma unei licitatii contestate de catre UPA din Iasi. Suma la care a fost executata o cladire de 10 000 mp a fost de 15.465.500 lei, adica aproximativ 3,5 mil euro, cu mult sub valoarea sa reala a imobilului, de peste 10 mil euro, potrivit evaluarii realizate chiar de catre UMF inainte de executare. in urma executarii din luna august 2014, UPA din Iasi a reclamat incalcarea flagranta a Codului de Procedura Fiscala, existand un proces pe rol in acest caz. intre timp, DGRFP/AJFP Iasi si-a contestat propria executare silita, respectiv de distribuire a sumei, dar, intrucat judecatorul a admis exceptia de inadmisibilitate a contestatiei la executare, institutia s-a acoperit de aceasta sentinta judecatoreasca pentru a putea realiza distribuirea sumei rezultata in urma executarii. Astfel, pe data de 20 ianuarie 2015, suma a fost distribuita, conform procesului verbal nr. 2657/20.01.2015 dupa cum urmeaza:

- DGRFP/AJFP Iasi– 5.690 lei (reprezentand doar cheltuieli de executare)

- BEJ Anchidin Cornelia – 39.404 lei

- BEJ Dominte Cristinel & Tufeanu Vasile Bogdan – 123.772 lei

- Garanti Bank SA – 15.296.634 lei

Dupa cum se poate constata, marele castigator al acestei executari organizate de DGRFP/AJFP Iasi a fost Garanti Bank SA, iar marele perdant, in afara de UPA din Iasi, este statul roman. Se confirma astfel faptul, sustinut inca din luna august 2014 de catre reprezentantii UPA din Iasi, ca statul este cel prejudiciat de aceasta actiune ilegala a DGRFP/AJFP Iasi, lucru contrazis cu vehementa atunci de reprezentantii acestei institutii publice. „Din cele petrecute pana in prezent, s-a dovedit ca reprezentantii UPA din Iasi au avut dreptate. Este posibil ca si justitia sa aiba aceeasi pozitie, caz in care reprezentantii DGRFP/AJFP Iasi vor avea de dat organelor de ancheta raspuns la cel putin urmatoarea intrebare: cum a fost posibil ca dintr-o executare in valoare de 15.465.500 lei, statul sa obtina doar 0 (zero) de lei?”, declara reprezentantii UPA.

Coerenti cu propriile actiuni, reprezentantii DGRFP/AJFP Iasi au incalcat prevederile Codului de Procedura Fiscala si de aceasta data: nu au invitat la sedinta de distribuire a sumei Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, incalcand astfel articolul 171 alin.5/CPF, care prevede ca: „Eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executarea silita se face numai dupa trecerea unui termen de 15 zile de la data depunerii sumei, cand organul de executare va proceda, dupa caz, la eliberarea sau distribuirea sumei, cu instiintarea partilor si a creditorilor care si-au depus titlurile”. In acest caz, procesul de distribuire a sumei a fost realizat cu incalcarea legii. si asupra acestui aspect trebuie sa ofere lamuriri reprezentantii DGRFP/AJFP Iasi.

Mai apar urmatoarele intrebari: ce se va intampla daca UPA din Iasi castiga procesul de contestare a executarii, lucru foarte probabil, iar statul va trebui sa returneze banii catre UMF Iasi? Cine va achita pierderile inregistrate de catre statul roman prin aceasta executare realizata impotriva intereselor sale? Cine va suporta costurile evacuarii cladirii si a revenirii UPA in ea?

Masurile ilegale ale DGRFP/AJFP Iasi nu afecteaza functionarea Universitatea “Petre Andrei” din Iasi, universitatea dispunand de spatiile didactice necesare desfasurarii activitatii academice dar aceste masuri afecteaza grav patrimonial Universitatea „Petre Andrei” din Iasi lipsind-o de resursele necesare derularii proiectelor sale cu mare impact in comunitate. De aceea, Universitatea “Petre Andrei” din Iasi va intreprinde toate demersurile legale pentru a dovedi ilegalitatile comise asupra sa si pentru recuperarea prejudiciului generat de acestea.

Foto: culturainiasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii