ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-03-2015, ora 14:34

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, data in judecata pentru a noua oara de Liga Studentilor

Articol de Cristian Amariei
Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi a dat in judecata institutia de invatamant pentru a noua oara, motivul fiind introducerea unor criterii discriminatorii pentru studentii care vor sa acceada la functia de student reprezentant in structurile de conducere ale universitatii.

Reprezentantii Ligii Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi arata intr-un comunicat transmis luni ca "prin mult-contestata varianta a Statutului Studentului, care a fost adoptata de Senatul Universitatii „Cuza” in ianuarie anul trecut, au fost introduse o serie de criterii discriminatorii pentru studentii reprezentanti".

Astfel, studentii sunt obligati sa aiba minimum media 8 si sa nu aiba restante pentru a-si putea reprezenta colegii in Senatul universitatii si in consiliile facultatilor.

Conform sursei citate, reglementarea respectiva "incalca in mod flagrant Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 care prevede prin articolul 203 aliniatul 4 ca „statutul de student reprezentant nu poate fi conditionat de conducerea universitatii”" si, mai mult, se incalca prevederile ordonantei de urgenta 137/2000 care interzice orice forma discriminare.

"Conducerea universitatii trebuie sa respecte legea! O asemenea situatie nu a fost intalnita in cazul altor institutii de invatamant superior. Prin aceasta prevedere ilegala introdusa de conducere se doreste limitarea accesului studentilor la functiile de reprezentare cat si impunerea unui control asupra studentilor reprezentanti in situatia in care acestia ar deveni incomozi si ar contesta anumite decizii”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte Ligii Studentilor din Universitatea "Cuza" din Iasi.

In decembrie 2014, Liga Studentilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a mai depus la Tribunalul Iasi o actiune impotriva institutiei de invatamant superior, cerand anularea regulamentului pentru studii universitare de licenta.

Potrivit reprezentantilor ligii studentesti, conducerea universitatii iesene a votat in Consiliul de Administratie si in Senat o serie de masuri si de taxe pentru repetarea examenelor fara consultarea studentilor.

Si conducerea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi a dat in judecata Liga studenteasca, cerandu-i sa isi schimbe numele, motivatia institutiei de invatamant superior fiind aceea ca numele ligii ar induce in eroare, putandu-se crede ca asociatia ar reprezenta intregul corp studentesc al universitatii, lucru considerat de universitate ca fiind "ilegal si incorect".

Liga Studentilor "Universitatii Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi este o asociatie studenteasca infiintata in anul 2013, care a iscat o serie de nemultumiri in randul celorlalte ligi si al studentilor reprezentanti in Senatul si Consiliul de Administratie al institutiei de invatamant superior prin faptul ca aceasta si-a luat un statut de sindicat, nerecunoscut de restul asociatiilor.

Liga a organizat in decembrie un protest in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi , nemultumita de unele taxe considerate a fi abuzive, cresterea tarifului pentru cazarea in caminele institutiei de invatamant superior, cerand sa aiba reprezentanti in structurile de conducere ale universitatii.

Sursa: mediafax.ro
Foto: puterea.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii