ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
25-10-2013, ora 16:04

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” a aniversat, astazi, 153 de ani

Articol de Alexandra Stefanescu

Vineri, 25 octombrie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a sarbatorit 153 de ani de la infiintare, printr-o ceremonie dedicata Zilelor Universitatii.

Rectorul Universitatii a inaugurat evenimentul cu o cuvantare in care a subliniat importanta continuitatii academice. "Exista acum o joaca a istoriei academice. Multe institutii isi celebreaza o istorie pe care nu o au. Am fi putut veni si noi cu documente fondatoare din anul 1642, ale Academiei Domnesti de la Iasi sau, de la 1562, ale Scolii Latine. Insa acestea au fost institutii de invatatura inalta care nu au durat in timp si nu au prezentat continuate".

Dupa salutul oficialitatilor prezente in sala, prorectorul Universitatii din Padova, profesorul Alessandro MARTIN, le-a vorbit profesorilor si studentilor prezenti despre importanta internationalizarii universitatilor, pe care a definit-o prin cativa factori principali: calitatea cercetarii, implicarea in retele academice extinse si puternice, reputatia si rankingul international. Profesorul Martin a afirmat ca Universitatea Padova a avut un beneficiu de 60 de milioane de euro datorita internationalizarii, respectiv a proiectelor depuse alaturi de unviersitati surori din Grupul Coimbra, grup in care UAIC este de asemenea membra. La randul sau, rectorul Vasile Isan a apreciat ca UAIC ar fi atras, tot gratie colaborarilor cu universitati din grupul Coimbra, in jur de 18 miloane de euro in ultimii trei ani.

"Din viata secreta a plantelor: simfonia genetica" a fost titlul prelegerii invitate, sustinute anul acesta de academicianul Constantin TOMA. Acesta realizat un mic "curriculum vitae" al plantelor in existenta Planetei, atragand atentia asupra unei posibile catastrofe genetice: disparitia a mii de soiuri de plante, inclusiv alimentare, cu consecinte dezastruoase asupra hranei. Astfel, a exemplificat academicianul, la nivel mondial, doar 30 de soiuri de plante asigura 95% din alimentatia omenirii, iar patru soiuri (orez, porumb, grau si cartof) reprezinta jumatate din hrana populatiei globale. Cu plante de supermarket standardizate ca marime, culoare si marime, hrana incepe sa isi piarda si savoarea, dar si diversitatea. Profesorul Toma a mentionat si o serie de solutii implementate atat in Romania, cat si la nivel international: la Suceava, de exemplu, exista o banca de seminte care pastreaza, printre altele, soiuri taranesti. Iar in Norvegia, ascunsa intr-un munte si ferita de cataclisme naturale, exista o "arca a lui Noe" doar pentru seminte. Aici semintele pot ramane adapostite sute de ani, iar semintele de cereale pot dainui chiar mii de ani, pentru a putea fi cultivate in viitor.

Dupa incheierea conferintei academicianului Toma, a urmat momentul decernarii titlurilor de Profesor Emeritus. Astfel, au fost onorati cu aceasta distinctie:

1. Prof.univ.dr. Teodor Cozma – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

2. Prof.univ.dr. Iulian Popescu – Facultatea de Litere

3. Prof.univ.dr. Adrian Poruciuc – Facultatea de Litere

4. Prof.univ.dr. Mihaela Paraschiv – Facultatea de Litere

5. Prof.univ.dr. Dana Diaconu – Facultatea de Litere

6. Prof.univ.dr. Calina Gogalniceanu – Facultatea de Litere

7. Prof.univ.dr. Odette Blumenfeld – Facultatea de Litere

8. Prof.univ.dr. Mircea-Nicolae Palamaru – Facultatea de Chimie

9. Prof.univ.dr. Paul Fiedler – Facultatea de Educatie Fizica si Sport

10. Prof.univ.dr. Panaite Nica – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

11. Prof.univ.dr. Ioan Andone – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

12. Prof.univ.dr. Maria Filip – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

13. Prof.univ.dr. Ionel Andriescu – Facultatea de Biologie

Catalina Iulia Plesca, studenta la master la Facultatea de Matematica, a fost castigatoarea din acest an a Bursei Sf. Dumitru, in valoare de 400 de euro. Bursa, intiata in anul 2010 de prof. univ.dr. Dumitru Oprea, rasplateste excelenta academica si implicarea in viata studenteasca. Absolventa cu media 10 a studiilor de licenta in matematica, Catalina Iulia Plesca are numeroase merite: a castigat doua medalii de bronz si trei de argint la competitii internationale de matematica, a contribuit la organizarea unei Tabere de Matematica la Miclauseni, a fost voluntar ca Ambasador al Facultatii de Matematica in fata elevilor de liceu, dar si la Bun venit la UAIC.

Anul acesta, la Bursele Sf. Dumitru au candidat sase persoane, printre care s-a numarat si o studenta internationala din Vietnam.

Ceremonia dedicata Zilelor Universitatii s-a incheiat cu un mini-concert sustinut de corurile studentilor de la facultatile de teologie ortodoxa, respectiv catolica.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii