ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2015, ora 09:33

Un ziar din Iasi, cel mai scump din lume

Articol de Cristian Amariei
Cel mai scump ziar din lume este ''Zimbrulu si Vulturulu'', record omologat de Academia Mondiala a Recordurilor in iunie 2008. Ziarul a aparut in secolul al XIX-lea in Moldova, la Iasi.

Publicatia s-a numit astfel intre 3 iulie 1850 si 21 februarie 1852, precum si intre 17 ianuarie 1855 si 10 septembrie 1856. in intervalul 1 noiembrie 1858 — 30 decembrie 1858 a aparut sub titlul Zimbrul si Vulturul.

Un anume exemplar al amintitei gazete politico-culturale a fost tiparit in luna mai 1858, iar coincidenta a facut ca acesta sa fie primul dintr-un teanc de ziare expediat la Galati. Din cauza faptului ca pachetul respectiv cantarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre de cinci parale din a doua emisiune ''Cap de bour'' din 1858, cu legenda ''Porto Gazetei'', pe hartie azurata, obliterate cu stampila rotunda IASSY MOLDOVA. De altfel, respectivul exemplar al ziarului Zimbrulu si Vulturulu este si cea mai scumpa piesa filatelica romaneasca.

Ajuns la destinatie, respectivul numar din Zimbrulu si Vulturulu a fost vandut unui librar, colectionar de timbre. Numele detinatorilor acestui ziar in secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru ca nu exista documente care sa arate primii proprietari.

In 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alaturi de colectia sa de timbre, la o expozitie mondiala organizata la Sofia si a castigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat in posesia unui colectionar din Elvetia.

Momentul in care exemplarul a devenit cel mai scump din lume a avut loc in anul 2007, cand, in urma unei licitatii, i-a fost adjudecat colectionarului londonez Joseph Hackmey pentru suma de 830.000 euro.

Renumitul ziar s-a intors in Romania in perioada 20 — 27 iunie 2008 cand, la Complexul Romexpo, a fost organizata, pentru prima oara in Romania, Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, cu prilejul sarbatoririi a 150 de ani de la aparitia primelor marci postale romanesti, ''Cap de bour''.

Prima emisiune de marci postale romanesti intitulata "Cap de bour" a fost tiparita la 15 iulie 1858, la o distanta de 18 ani fata de Marea Britanie care a emis primul timbru din lume la 6 mai 1840. in tara noastra, prima serie de timbre a fost tiparita in Moldova, la Iasi la tipografia Atelia Timbrului, in timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride si a intrat in circulatie la 22 iulie 1858.

Marca postala a constituit in Moldova o adevarata revolutie in sistemul de comunicare organizat, postal, dar si o miscare politica impotriva suzeranitatii otomane, care nu agrea, in tarile Romane, niciun fel de autonomie institutionala sau economica, cum ar fi moneda proprie, insemnele sau drapelul. Spre deosebire de majoritatea tarilor care emiteau la acea data marci postale cu efigiile conducatorilor aflati in fruntea statelor respective, pentru primele timbre ale Principatului Moldova a fost ales ca simbol capul de bour.

Marcile din prima emisiune "Cap de bour", cu valorile nominale de 27, 54, 81 si 108 parale, sunt estimate astazi intre 5.000 si 100.000 de euro, in functie de calitate, stampilat sau nestampilat, daca sunt sau nu aplicate pe scrisoare etc.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: iasi, ziar, record, zimbru
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii