ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-12-2014, ora 10:21

Un primar si un consilier din judetul Iasi au fost dati un judecata de DNA. Veci ce alte persoane sunt acuzate de frauda cu fonduri europene

Articol de Cristian Amariei
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatoarelor persoane:

Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de instigare la fals intelectual, fals intelectual si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dorinel Modreanu si Gabriela Pavel, reprezentanti ai SC EUROPROIECT SRL Focsani, la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de fals intelectual si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Liliana Rascovici, Florin Leonar Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc si Dan Cotiga, membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrarilor pentru obiectivul de investitie „Modernizarea drumului comunal DC 49 Schitu Hadambului - Ursita – Mironeasa, la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Ciprian Safir, administrator al SC CONBETAS SRL Vaslui, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: instigare la fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Costica Ponzer Luca, director al SC CONBETAS SRL Vaslui, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: complicitate la fals intelectual sicomplicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Carmen Maria Musat, expert in cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii Iasi, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:
fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dumitru Uzuru, expert in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: fals intelectual, in forma continuata, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Doroftei Boca, expert in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: fals intelectual, in forma continuata si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Eugeniu Isbasa, expert in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Gheorghe Padure functionar in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de: fals in declaratii, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Liviu Gabriel Bulgaru, consilier judetean si director in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor ( in pprezent suspendat), in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

S.C. CONBETAS SRL Vaslui, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

S.C. EURO PROIECT S.R.L. Focsani, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

La data de 28.03.2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul sau legal, a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit lasi, o cerere de finantare, prin care a solicitat acordarea unei finantari comunitare nerambursabile, pentru implementarea proiectului intitulat „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadambu - Ursita - Mironeasa si achizitionare utilaje si echipamente pentru servicii publice". Conform cererii de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

Potrivit cererii de finantare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totala de 9,88 km precum si achizitionarea urmatoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorca basculabila si 1 cisterna apa cu pompa.

In data de 11.09.2008 a fost incheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala, intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Comuna Mironeasa, in calitate de beneficiar.

Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC CONBETAS SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

Observand faptul ca, lucrarile de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de catre inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui pana la data expirarii termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabila (in mod legal) rezilierea contractului si recuperarea finantarii, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat receptionarea lucrarilor, fara ca acestea sa fie executate integral.
in acest sens, inculpata a intocmit, respectiv a determinat intocmirea mai multor inscrisuri false, dupa cum urmeaza:
-procesul verbal intocmit de comisia de receptie la terminarea lucrarilor de constructii(compusa din Rascovici Liliana, Trufanda Leonard-Florin, Balan Gabriel, Coneac Maricela, Berheci Mariana, Melniciuc Florin si Cotiga Adrian-Dan), in cuprinsul carora se atesta in mod mincinos, faptul ca lucrarile erau executate integral.
-procesul verbal de control al calitatii lucrarilor de constructii in faze determinante, in cuprinsul caruia, inculpata Musat Carmen Maria, inspector in cadrul Directiei Regionale in Constructii Nord - Est Iasi, a atestat o situatie necorespunzatoare realitatii, desi aceasta portiune a drumului era, la vremea respectiva, inca la stadiul de piatra sparta.

In legatura cu “ procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, intocmit in data de 08 iunie 2012, inculpatii Luca Pozner si Safir Ciprian cu intentie directa si cu rea credinta, i-au determinat pe inculpatii Melniciuc Florin si Berheci Mariana, sa ateste, in mod nereal, faptul ca lucrarile de modernizare a drumului comunal DC49, Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa, erau integral executate, desi acestea, in realitate, nu erau finalizate si ca nu este cazul sa fie intocmita ”anexa nr. 2”, in care ar fi trebuit sa fie mentionate cantitatile de lucrari neexecutate la data receptiei.
-referatul intocmit de catre inculpatii Pavel Gabriela si Modreanu Dorinel, in numele inculpatei SC Euro Proiect SRL Focsani (proiectant al lucrarilor de modernizare), solicitat telefonic de catre inculpata Curcudel Elena si intocmit fara ca acestia sa inspecteze in vreun fel lucrarea respectiva,
-raportul privind executia lucrarilor, care sa ateste implementarea integrala a proiectului respectiv.

La data de 11 iunie 2014, inculpata Curcudel Elena a depus la autoritatea contractanta cererea ultimei transe de plata, in valoare de 1.826.825,49 lei.
in ziua de 15 iunie 2012, inculpatul Uzuru Dumitru, in calitate de reprezentant al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, a luat cunostinta despre faptul ca lucrarile erau departe de a fi finalizate, vizualizand personal locul executiei acestora, impreuna cu echipa de cercetare la fata locului. Dupa ce a revenit la sediul institutiei, inculpatul i-a informat verbal pe inculpatii Isbasa Eugeniu, Padure Gheorghe si Bulgaru Liviu Gabriel despre cele constatate, fara sa intocmeasca vreo informare scrisa si nici nu a semnalat suspiciunea de frauda.

Ulterior, desi reprezentantii beneficiarului finantarii europene au depus alte documente, care atestau ca lucrarile de reabilitare a drumului fusesera finalizate dupa expirarea termenului de implementare a proiectului, acestia, impreuna cu inculpatul Boca Doroftei, au intocmit documente in care erau atestate mentiuni necorespunzatoare referitoare la stadiul proiectului, omitand sa mentioneze faptul ca proiectul nu fusese integral realizat in termenul contractual, ca beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru si pentru a obtine fara drept ultima transa a finantarii.”
De asemenea, acestia nu au luat nicio masura pentru semnalarea fraudei, inlesnind, cu stiinta, obtinerea fara drept a ultimei transe a finantarii nerambursabile.
Urmarea acestor actiuni a fost obtinerea fara drept, de catre comuna Mironeasa, a sumei de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE si 362.035,92 lei din bugetul national.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iasi, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Foto: nasul.tv
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii