A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713909389.2288.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un nou proiect de lege a malpraxisului: Despagubirea pacientului in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
08-04-2013, ora 11:18

Un nou proiect de lege a malpraxisului: Despagubirea pacientului in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune marti un proiect de act normativ ce vizeaza solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis astfel incat pacientul sa beneficieze de despagubiri adecvate in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii. Deputatul critica actuala lege ce apara societatile de asigurari si obliga pacientii la procese costisitoare cu durata indelungata. Parlamentarul a depus un proiect similar in sesiunea parlamentara trecuta caruia i-au mai lipsit doar 27 de voturi pentru a fi adoptat.

In Romania legea malpraxisului e mai mult de forma si facuta parca sa apere pe societatile de asigurare. Cazurile in care pacientii au fost despagubiti sunt rarisime putandu-se numara pe degetele de la o mana desi vorbim de o piata a asigurarilor de 3 milioane de euro anual la care numarul garantat al clientilor este de circa 200.000 din care o treime medici si de sute reclamatii inregistrate la Colegiul Medicilor. Sumele asigurate sunt impuse de CNAS si merg de la 5.000 de euro in cazul asistentilor pana la 62.000 de euro pentru chirurgi. De cand au fost introduse aceste asigurari firmele de asigurari au castigat zeci de milioane de euro si au despagubit doar cinci pacienti desi, potrivit unor date facute publice de catre Colegiul Medicilor din Romania, in intervalul 2006-2011, comisia de disciplina din cadrul acestei institutii a analizat 725 de dosare in care au fost reclamati 916 medici, dintre care 198 medici au fost sanctionati. Cei mai multi dintre acestia au primit mustrare, 13 au fost amendati, 11 au primit interdictia de a mai profesa, iar intr-un singur caz s-a decis retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania”, a declarat medicul iesean.

Prima de asigurare e cuprinsa intre 5 si 37 de euro anual insa in cazul unei greseli compania plateste asigurare doar daca se pronunta instanta in acest sens. Pentru a obtine despagubiri victima trebuie sa se adreseze instantei unde e obligata sa duca certificat medico-legal pe care il obtin uneori dupa ani de zile.

Instantacere si expertiza a unei comisii de specialisti, platita cu bani grei de pacient. Procesul dureaza intre doi si cinci ani, timp in care pacientul, uneori mutilat pe viata, nu primeste niciun ajutor iar adesea rezultatul este sub asteptarile pacientului. Scopul acestui act normativ este solutionarea prompta a tuturor cazurilor de malpraxis , pacientul fiind despagubit corespunzator in maxim 60 de zile de la depunerea plangerii. Acest act normativ da posibilitatea despagubirilor pe cale amiabila , in cazurile de raspunderea civila a asiguratului, intre pacient, societatea de asigurare si unitatea sanitara si stabileste termene clare pentru acordarea unor despagubiri adecvate. Concret plangerea primita de unitatea sanitara este transmisa in maxim 10 zile societatii de asigurare ce o analizeaza si da un raspuns pacientului in maxim 30 de zile iar despagubirile ajung la pacient dupa maxim alte 20 de zile. Se ajunge astfel ca in maxim 60 de zile pacientul sa fie despagubit pentru prejudiciul cauzat de malpraxis”, explica Ciuhodaru.

Foto: business24.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii