ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-12-2015, ora 08:10

Un nou proiect de furnizare a caldurii convinge tot mai multi ieseni sa renunte la centrala si sa se intoarca la sistemul centralizat

Articol de Cristian Amariei
Facturi mai mici si independenta fata de vecini. De asta vor avea parte locatarii din 8 blocuri din Iasi care au acceptat sa intre intr-un proiect pilot lansat de societatea de termoficare. Fiecare apartament va fi contorizat individual, iar proprietarii isi vor putea regla singuri temperatura din locuinta. Oferta i-a convins inclusiv pe cei cu centrale termice sa se intoarca in sistemul centralizat.

Deseori a fost intalnita situatia in care si pentru cei care au platit facturile si pentru rau-platnici, apartamentele au fost debransate laolalta pentru ca sistemul centralizat nu permitea o altfel de solutie. in urma plangerilor de la locatarii nemultumiti, societatea de termoficare a decis sa implementeze un proiect -pilot in cadrul caruia contorizarea caldurii sa se faca individual. Iar asta presupune independenta suta la suta fata de vecini.

"Cu contor individual la fiecare apartament pe casa scarii, la usa, in asa fel incat fiecare locatar, cand doreste, sa-si regleze incalzirea in fiecare camera in functie de confortul pe care il doreste si de puterea financiara pe care o are," a explicat Ana Maria Icatoiu, director comercial al societatii de termoficare.

Dumitru Plavan este presedintele unei asociatii de locatari si are de 10 ani centrala termica. Asta nu l-a impiedicat sa accepte sa testeze noul sistem si sa-si convinga si vecinii sa renunte la centrala pe gaz in favoarea sistemului centralizat de termoficare. Oamenii au acceptat pentru ca li s-au promis facturi cu 40 la suta mai mici, dar si pentru ca societatea de termoficare a suportat integral costurile lucrarii.

"Asa, ca si un reper, pentru luna noiembrie costurile pentru incalzire s-au incadrat cifrele urmatoare: intre 16 lei si 90 de lei pe apartament. Iar anul trecut au platit mult peste o suta," a explicat administratorul.

Pentru un apartament de doua camere, de 50 de metri patrati, un proprietar a platit anul trecut caldura pentru luna noiembrie 110 lei. Iar anul acesta, in cadrul proiectului- pilot, doar 36 de lei. In plus, daca vor fi nemultumiti de noul sistem, locatarii vor putea oricand sa se intoarca la centrala pe gaz.

"Am acceptat pentru ca asta a fost o pomana pentru noi. Astept sa vad daca o fi mai bine, daca nu...raman cu ea."

"Poti sa te astepti la un accident la gaz, sa nu ai gaz, sau pur si simpu nu-ti convine pretul la gaz, si atunci nu folosesti centrala. Crearea acestor doua posibilitati e grozava," spun oamenii.

In aceasta saptamana, incep lucrarile si la un al doilea bloc, unde alte 10 familii au acceptat sa renunte la centrala in acesta iarna. Iar in urmatoarele saptamani se vor demara lucrari la alte 6 blocuri din oras. La Iasi, 31 de mii de apartamente sunt bransate la sistemul termoficare.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, sistem, caldura
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  08.12.2015 09:07

Un program exceptional de castigat bani la domiciliu, acum la dispozitia tuturor oamenilor seriosi si harnici! Incepi rapid, simplu, eficient! Faci bani la domiciliu si esti ajutat in activitate, pas cu pas! Numai cand te hotarasti cu seriozitate, cere informatii mai multe la adresa de email: sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii