A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714145347.5222.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un consilier local vrea achitarea taxei de timbru in Palatul de Justitie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

ECONOMIC
18-09-2012, ora 04:27

Un consilier local vrea achitarea taxei de timbru in Palatul de Justitie

Articol de Diana Dumitriu

Avocata Anca Preda, consilier local PP DD a depus la Primaria Iasului un proiect de hotarare al carui scop este incheierea unui protocol intre Consiliul Local Iasi si Posta Romana, astfel incat justitiabilii sa poata achita taxele de timbru in incinta Palatului de Justitie.

Avocata isi justitica demersul prin faptul ca anual, pe rolul instantelor de judecata din municipiul Iasi sunt in medie 60.000 de dosare, ceea ce inseamna intre 100.000 si 150.000 de cetateni care sunt parti in respectivele litigii. Atunci cand doresc sa obtina hotarari, decizii sau alte documente din dosarele in care sunt implicati, avocatii si partile aflate in litigiu trebuie sa se adreseze in primul rand registraturilor de la instantele de judecata. In functie de specificul documentului solicitat, de la ghiseul registraturii sunt indumati sa respecte anumite proceduri legale, printre care, in mod obligatoriu, achitarea unei taxe de timbru.

Taxa se plateste la ghiseele Directiei de Finante a Primariei Iasi, intr-o alta locatie decat cladirea care adaposteste instantele de judecata. In multe cazuri, oameni din alte localitati, care nu cunosc orasul dar sunt parti in dosare aflate pe rolul instantelor de judecata iesene, merg pana la Primarie si, cand se intors la registratura, constata ca programul cu publicul s-a terminat sau trebuie sa faca drumul inapoi deoarece taxa de timbru nu a fost corect estimata.

De regula, la primul contact cu functionarul de la registratura, aceasta taxa poate fi doar aproximata si nu stabilita cu exactitate. Grefiera de serviciu intra in posesia dosarului la cateva ore - chiar si zile - dupa depunerea unei cereri scrise in acest sens si abia atunci stie exact cate pagini trebuie timbrate. Drumurile inutile, care transforma oamenii in mingi de ping-pong, ar fi eliminate daca ar exista posibilitatea ca taxele de timbru sa fie achitate chiar la ghiseul Postei Romane, situat in incinta Palatului de Justitie”, spune consilierul local Anca Preda.

Ea spune ca in multe alte resedinte de judet aceasta masura a fost luata si vine in ajutorul oamenilor care, pe langa taxa de timbru, oricum sunt nevoiti sa cumpere timbre fiscale de la Oficiul Postal.

Solutia propusa de mine este simpla, usor de realizat si necesita un protocol intre Consiliul Local Iasi si Posta Romana. Nu implica alte eforturi financiare fata de cele de acum pentru ca, prin natura sa, Palatul de Justitie se afla sub paza stricta. Volumul de munca nu ar creste substantial pentru Posta Romana daca ar incasa si taxe de timbru, urmand sa le vireze in contul Consiliului Local contra unui comision. In cazul in care Posta nu doreste incheierea unui astfel de protocol, Primaria Iasului poate lua in calcul detasarea unui functionar in incinta Palatului de Justitie”, a mai spus Anca Preda.

     
Tag-uri: proiect, CL, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii