ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-10-2014, ora 09:33

Un barbat din Iasi risca sa ramana fara deget din cauza verighetei

Articol de Cristian Amariei

Un barbat de 40 de ani din Iasi risca sa ramana fara inelarul mainii stangi in urma unui traumatism „prin verigheta”. Desi avea „experienta” de aproape 18 ani in a purta verigheta pacientul a reusit, intr-un moment de neatentie, sa o agate in inelul de la chei iar verigheta a provocat leziuni severe si nu a mai putut fi scoasa de pe deget.

Prognosticul medicilor ramane rezervat datorita tipului si severitatii lezionale cat si a complicatiilor posibile.

Avertizam purtatorii si purtatoarele de inele si verighete ca numarul acestor traumatisme este in crestere, pe o statistica partiala ele reprezentand peste 15% din traumatismele degetelor. Peste 60% survin in accidente casnice, mai ales la femei, restul fiind consecinta accidentelor de munca, sportive sau militare.”, declara medicul Tudor Ciuhodaru.

E bine de stiut ca, aceste traumatisme, asa numitele „ring-finger”, sunt printre cele mai grave leziuni ale mainii, soldate adesea cu amputarea degetului. In functie de materialul din care este facut inelul, mobilitatea pe deget, unghiul si violenta miscarii se poate ajunge pana la „desmanusare” totatala sau partiala prin avulsia (smulgerea) pielii, pachetelor vasculonervoase, tendoanelor, muschilor sau osteoarticulare cu consecinte importante din punct de vedere functional si estetic.

Preventia consta in primul rand in informarea asupra acestui gen de traumatism in cadrul orelor de educatie pentru sanatate dar si indepartarea inelelor in timpul activitatilor cu risc, asigurarea mobilitatii inelului pe deget si au fost chiar propuneri din partea chirurgilor plasticieni de a fi permise doar inele sectionate pentru a scadea rezistenta la smulgere.

In cazul unui astfel de traumatism scoateti rapid inelul de pe deget, fara a forta si a agrava leziunilor si prezentati-va urgent la spital pentru ca fara tratament puteti ramane fara deget.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii