ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-04-2016, ora 09:03

Un balon romanesc cu heliu va ajunge in stratosfera. Recordul pe care trebuie sa-l depaseasca

Articol de Cristian Amariei
Un tanar din Iasi vrea sa lanseze in stratosfera un balon cu heliu. Cel mai recent record al unui roman a fost in 2011, iar de aceasta data tanarul isi propune sa faca o cercetare si sa filmeze curbura Pamantului.

Parasuta, balon, camera, baterie solara si reflector radar sunt cateva din componentele pe care Gabriel Dumitru le va trimite in stratosfera.

Balonul ar trebui sa se ridice pana la 40.000 de metri altitudine. Odata ce va depasi pragul de 33,3 kilometri, va fi doborat recordul pentru Romania, care dateaza din 2011.

„Cea mai importanta componenta, in speta, nacela. Aici vor incapea tot ce vedeti aici. Este din polistiren expandat, diametru de patru centimetri, va asigura tuturor componentelor o temperatura de functionare perfecta”, explica Gabriel Dumitru.

Aeroportul din Iasi va asigura conditii optime de zbor pentru balon.

„Toate comunicarile catre institutiile si organizatiile cu care colaboram noi in calitate de aeroport pentru lansarea propriu-zisa, adica totul sa fie clear. si sa nu fie probleme in momentul lansarii si cateva ore dupa”, spune Raluca Filip, coordonator de proiecte la Aeroportul Iasi.

Cu ajutorul balonului cumparat din Anglia, Gabriel va reusi sa faca si o cercetare pe care, ulterior, sa o foloseasca studentii de la universitatea tehnica.

„Voi masura radiatia cosmica: radiatia Gama, Beta, Alfa, magnetismul Pamantului, lucru pe care, din pacate, nu le pot masura la noi aici, pe Pamant”, spune Gabriel Dumitriu.

Gabriel este sustinut de prieteni.

Cum a zis Mark Twain: "sunt doua zile importante in viata noastra: cand ne nastem si cand ne dam seama de ce." il incurajam, orice ar face”, spune un prieten.

Balonul va fi lansat spre cer pe 28 aprilie si ar urma sa revina pe Pamant undeva, intre Vatra Dornei si Piatra Neamt.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii