A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716017191.7945.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

UAIC Iasi traieste, vineri, „O zi in Africa”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-05-2013, ora 08:00

UAIC Iasi traieste, vineri, „O zi in Africa”

Articol de Madalina Irimia

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi organizeaza vineri, 31 mai, „O ZI IN AFRICA”, un eveniment dedicat culturii, religiei, educatiei si experientelor extraordinare traite pe continentul african. Vor fi invitati sa isi impartaseasca povestile africane calatori pasionati, colectionari, fotografi, profesori, studenti si voluntari.

Una dintre cele mai impresionante povesti ii apartine parintelui Eugen Blaj, de la Dieceza de Iasi, preot misionar in Kenya din anul 1999. Acesta va fi invitat sa isi istoriseasca experienta africana in cursul diminetii de vineri, alaturi de un alt pasionat de continetul african: Daniel Homorodean. Profesionist in domneniul IT, Daniel Homordean a calatorit in fiecare vara a ultimilor patru ani in Africa, adunand povesti, traditii si o colectie de mai bine de 50 de obiecte africane pe care o va expune in Sala Pasilor Pierduti in cadrul acestui eveniment.

Tot in cursul diminetii de vineri, sunt invitati sa vorbeasca prof.univ. dr. George Poede - despre ascensiunea Africii, Diana Mercas - despre experienta ei ca voluntar in Egipt, precum si o serie de alti invitati. In plus, vor avea loc prezentari ale doctoranzilor africani si cercetatorilor post-doc care studiaza la Iasi in cadrul Programului de burse de cercetare „Eugen Ionescu".

Programul zilei va continua, dupa-amiaza, cu o alta serie de povesti ale experientelor africane. Fotoreporter pentru Reuters, Radu Sigheti va vorbi despre provocarile si aventurile profesiei sale care l-a dus din mijlocul scenelor cutremuratoare de razboi spre relatari de la conferinte internationale sau evenimente sportive. Tot despre fotografie in Africa, de data aceasta de moda, va vorbi Frédéric de la Chapelle, invitat al Institului Francez.

Vor lua cuvantul si o serie de profesori ai Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”: prof. univ. dr. Corneliu Iatu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie, asist. univ. Dragos Constantin Nica, de la aceeasi facultate si Laura Paulet de la Facultatea de Litere. Acestora li se vor alatura echipele Offroad Team Aro si Roadmanians, ambele cu povesti despre calatoriile prin Africa.

In programul zilei mai sunt incluse si o expozitie de obiecte si fotografii africane, precum si o proiectie de documentare si reportaje. Incheierea evenimentului va avea loc in Gradina Palas, Pavilionul de vara, pe ritmuri africane, alaturi de gazda serii, Mbela Nzuzi.

Conferintele au loc in Aula Magna “Mihai Eminescu”, incepand cu ora 10.

Evenimentul „O zi in Africa” isi propune sa potenteze colaborarea cu universitatile africane, in jurul valorilor culturale si a educatiei de calitate. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut si are in continuare o serie de intiative importante de parteneriate cu universitati de pe continentul african, dintre care cea mai importanta este participarea la Programul de burse de cercetare "Eugen Ionescu", al carui istoric este prezentat pe scurt mai jos:

-Septembrie 2006 : Romania a gazduit Le XIème Sommet de la Francophonie, avand ca tema Technologies de l’information dans l’éducation.

-23 mai 2007 : Guvernul Romaniei a adoptat hotararea privind crearea unui program de burse de studii doctorale si de cercetare post-doctorat „Eugen Ionescu", care se adreseaza cetatenilor straini din tarile membre ale OIF si din Algeria, care provin din institutii de invatamant superior membre ale AUF. Stagiile au o durata de 3 – 6 luni si se desfasoara in universitatile romanesti recunoscute pentru excelenta lor in domeniul invatamantului si cercetarii.

-25 dintre cele 28 de universitati membre ale AUF si-au manifestat interesul de a primi bursieri in cadrul acestui program de burse.

-In cei sase ani care s-au scurs de la implementarea acestui proiect, UAIC a primit solicitari de burse de la candidati provenind din tari precum : Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Coasta de Fildes, Republica Centrafricana, Republica Democrata Congo, Franta, Gabon, Madagascar, Maroc, Mauritania, R. Moldova, Senegal, Ciad, Togo, Tunisia, Vietnam.

-Dintre cele 25 de universitati romanesti implicate in proiect, UAIC s-a situat in fiecare an pe primul loc ca numar de bursieri (110) primiti in stagiu (27,71% din numarul total al bursierilor selectionati pe tara (397).

     
Tag-uri: UAIC, Iasi, eveniment
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii