A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715940765.4242.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

UAIC Iasi: Titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui John Horton Conway, profesor la Princeton
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-06-2014, ora 15:23

UAIC Iasi: Titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui John Horton Conway, profesor la Princeton

Articol de Madalina Irimia

Unul dintre cei mai reputati matematicieni ai lumii, John Horton Conway, va primi marti, 24 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Ceremonia va avea loc in Aula Magna Mihai Eminescu, cu incepere de la ora 12.00.

John Horton Conway se naste la 26 decembrie 1937, la Liverpool. Il pasioneaza matematica de la o varsta foarte frageda, iar mama sa povesteste ca enumera puterile lui doi cand avea patru ani. Intrebat, la liceu, „Ce vrei sa fii cand vei fi mare”, Conway a raspuns: „Profesor de matematica la Cambridge”. A realizat acest lucru la varsta de 27 de ani.

In anul 1962, John Conway obtine titlul de doctor si incepe sa predea matematica la Universitatea Cambridge. Obtine titlul de profesor in anul 1975 si preia catedra John von Neumann Chair of Mathematics la Universitatea Princeton in anul 1987.

Dintre cele mai cunoscute contributii stiintifice ale profesorului Conway, le mentionam pe cele din teoria grupurilor, teoria nodurilor, teoria jocurilor combinatoriale si fizica teoretica.

Ca apreciere pentru aportul sau in domeniul matematicii, John Conway Horton este laureatul unora dintre cele mai prestigioase premii in matematica. In 1971, Conway primeste Premiul Berwick oferit de Societatea de Stiinte Matematice din Londra. Zece ani mai tarziu, este ales membru al Royal Society of London (Societatea Regala din Londra). In 1978, John Conway devine primul laureat al Premiului Polya, acordat „in semn de recunoastere a creativitatii, expunerii imaginative si contributiei distinse in domeniul matematicii”. Premiul Nemmers, stabilit in anul 1994 de catre Universitatea Northwestern pentru domenii in care nu se atribuie Premiul Nobel, ii este acordat profesorului Conway in anul 1998 pentru rezultatele sale stiintifice. In anul 2001, John Conway este distins cu Premiul Joseph Priestley, oferit de Dickinson College, „pentru exceptionalele contributii in domeniul matematicii aplicate si computationale.”

Conferintele prezentate la Iasi de John Horton Conway marcheaza Inaugurarea Institutului Grigore Moisil, o initiativa comuna a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a Universitatii din Bucuresti. Evenimentul de lansare va include conferinte de matematica sustinute de academicianul Solomon Marcus, Sorin Istrail - profesor la Universitatea Brown, Dan Simovici – profesor la Universitatea Massachusetts, precum si de Dragos Vaida si Sergiu Rudeanu, profesori Emeritus ai Universitatii Bucuresti. Conferintele continua seria Distinguished Moisil Lectures (Prelegerile Grigore Moisil) inaugurata in luna octombrie 2013 la Iasi de Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel.

Foto: en.wikipedia.org

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii