A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714818449.6009.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

UAIC Iasi: Programe de conversie pentru profesorii din invatamantul preuniversitar
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-12-2013, ora 14:14

UAIC Iasi: Programe de conversie pentru profesorii din invatamantul preuniversitar

Articol de Alexandra Stefanescu

Profesorii din invatamantul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate in trei sau patru semestre, datorita unui program de conversie profesionala organizat la Iasi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Inspectoratul Scolar Judetean si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP).

Cele trei parti au semnat, saptamana aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea si promovarea acestor programe de studiu. Astfel, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim 3 semestre daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim 4 semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. La sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata.

Diplomele vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale, care a stabilit cadrul legal al organizarii acestor cursuri in anul 2012, iar Inspectoratul Scolar Judetean va asigura conditiile pentru realizarea practicii pedagogice.

Programele de conversie profesionala pentru profesorii din preuniversitar vor avea doar locuri cu taxa, dar USLIP s-a angajat, prin protocolul incheiat saptamana aceasta, sa gaseasca surse de finantare suplimentare pentru organizarea studiilor. „Calitatea inseamna si investitie in resursa umana, iar cursurile de reconversie organizate de UAIC vor reprezenta un pas calitativ, dar si o centura de siguranta pentru angajatii din invatamantul preuniversitar”, a declarat presedintele USLIP, prof. Laviniu Lacusta. Acesta a precizat ca 2400 de profesori din Judetul Iasi si-au exprimat interesul de a urma un program de conversie in cadrul Universitatii.

Senatul UAIC a aprobat deja un regulament de organizare a programelor de conversie profesionala. Acesta prevede organizarea cursurilor doar pentru acele programe de studii care sunt deja acreditate si faptul ca acestea vor putea fi urmate si la distanta, acolo unde forma de studii ID este acreditata.

Rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, prof.univ.dr. Vasile Isan, a precizat ca "opt facultati si-au exprimat intentia de a organiza astfel de programe incepand cu anul academic viitor. Facultatile vor propune o oferta educationala si urmeaza ca planurile de invatamant sa fie supuse aprobarii Senatului si transmise Ministerului Educatiei Nationale".

Admiterea la programele de conversie profesionala va avea loc in vara anului 2014, odata cu admiterea la studii de licenta. Pe parcursul studiilor, profesorii din preuniversitar vor avea la dispozitie toate facilitatile oferite studentilor: acces in laboratoare, sali de lectura, biblioteci, precum si posibilitatea de a participa la evenimente stiintifice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

La programele de conversie profesionala se pot inscrie numai cadrele didactice incadrate in sistemul de invatamant preuniversitar, cu diploma de licenta sau echivalenta.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii