ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
14-11-2012, ora 11:08

Tudor Ciuhodaru vrea ca toti cei care se prezinta la medicul de familie sa benefecieze de medicamentele compensate integral

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera ca actualul sistem de compensare al medicamentelor lasa pacientii fara medicamente esentiale, distruge industria farmaceutica romana si elimina de pe piata micile farmacii. De aceea deputatul va depune un proiect legislativ ce prevede ca toti pacientii care se prezinta la medicul de familie sa benefecieze de medicamente compensate integral.

,, Metotrexatul este un medicament citotoxic anticanceros si imunodepresiv inclus in schema terapeutica a celor mai raspandite forme de cancer din Romania ( de col uterin, de san ) si leucemia limfocitara acuta a copilulul ce este compensat de in majoritatea sistemelor de sanatate din lume. Acum lipseste din farmacii fiindca Ministerul Sanatatii nu a aprobat includerea preparatului romanesc in lista compensatelor iar costurile terapiei unui pacient au crescut de peste 100 de ori.

Pretul unei tablete de 2,5 mg era de 0.17 RON. Costul lunar suportat de casa de asigurari pentru un pacient era de aproximativ 4,08 RON. Acum costurile lunare sunt cuprinse intre 329 si 379, 11 RON iar daca punem la socoteala adaosul farmaciei ajunge la aproape 500 RON ceea ce inseamna costuri de peste 100 de ori mai mari.

Romania are cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din UE de doar 59% in timp ce media europeana este de 81%. Nu mai mira pe nimeni ca pacientii isi cumpara metotrexat oral din alte tari precum Bulgaria la 25 RON pentru 100de tablete sau Spania unde 50 de tablete costa circa 3-4 euro.

In conditiile in care medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă 58% dintre antibioticele cu prescripţie medicală, 43% pentru afecţiuni cardiovasculare, 51% pentru afecţiuni ale sistemul digestiv, 70% pentru afecţiuni ale sistemului nervos, 80% pentru afecţiuni reumatice constatam ca intentia guvernului de a scoate din lista compensatelor aceste medicamente insemna practic ca aceste medicamente se vor alatura metotrexatului si vor disparea de pe piata”, explica Ciuhodaru.

Medicul iesean este de parere ca disparitia acestor medicamente va duce la blocarea accesului la tratament pentru cei cu venituri reduse, in mare parte varstnici iar, pe de alta parte, disparitia industriei farmaceutice romanesti si a micilor farmacii.

Proiectul meu legislativ prevede ca toti cei care se prezinta la medicul de familie sa benefecieze de medicamentele compensate integral.Sunt surse multiple de finanatare: scaderea TVA-ului la medicamente, modificarea taxei clawback si eliminarea coruptiei de la CNAS. Un tratament mai bun inseamna o perioada mai scurta de spitalizare, o refacere mai rapida a pacientului si, implicit , o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca. Acest proiect legislativ va avea consecinte benefice asupra pacientilor, sistemului sanitar si a producatorilor de medicamente ieftine precum si a micilor farmacii”, conchide Tudor Ciuhodaru.

Foto: b1.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii