ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-08-2014, ora 11:19

Tudor Ciuhodaru sustine ca cel putin 10% din bugetul sanatatii este fraudat prin serviciile medicale fictive

Articol de Ana-Maria Onofrei

Deputatul Tudor Ciuhodaru considera ca frauda de un milion de euro de la Iasi in care sunt implicati doctorii Arafat si Madarati nu ar fi fost posibila daca parlamentul nu ar bloca proiectul de lege al ,, scrisorii antifrauda”.

Acest demers legislativ destructureaza retelele de furt din sanatate prin prin implicarea in mecanismul de control a beneficiarilor sistemului de sanatate. Concret, fiecare asigurat va fi informat asupra datei, tipurilor precum si valorii serviciilor medicale de care a beneficiat putand sa sesizeze imediat neregulile existente.

Tudor Ciuhodaru a declarat ca ,,Serviciile medicale fictive precum consultatii si internari inexistente, examene de laborator si explorari imagistice neefectuate, tratamente inventate sau retete falsificate ajung la 10% din bugetul ministerul sanatatii. Aceasta frauda creaza prejudicii pacientilor care au nevoie de tratatament cat si asupra desfasurarii activitatii normale in intreg sistemul de sanatate. Proiectul meu de lege va reduce frauda din sistem prin implicarea in mecanismul de control a celor care platesc asigurari de sanatate.”

Medicul sustine ca „Acest proiect prevede ca pacientii vor fi informati cel putin o data pe an, de catre casa de asigurari, asupra datei, tipului, furnizorilor si valorii serviciilor medicale decontate de catre casa de asigurari pe numele asiguratului, sub forma unei scrisori recomandate trimisa la adresa de domiciliu din baza de date a casei de asigurari. Asiguratii vor avea astfel posibilitatea sa sesizeze eventuale nereguli si sa opreasca frauda iar asiguratorul va fi informat asupra serviciilor medicale fictive sau abuzive si isi va putea orienta mecanismele de control in zonele de risc.

Doua exemple sunt simptomatice pentru mecanismele si amploarea fraudei la care se adauga recentul caz de la Iasi:

(1) reteaua internarilor fictive dintr-un spital privat din Timisoara a creat un prejudiciu estimat 1,5 milioane de lei. La inițiativa conducerii au fost facute 500 de internari fictive utilizand datele personale ale unor batrani pe care le adunasera in campanii umanitare sau au fost internate scriptic timp de 2 zile pana si gravidele prezentate doar pentru controlul periodic al sarcinii.

(2) reteau analizelor si retetelor fictive din Bucuresti a creat un prejudiciu de 500000 de euro prin emiterea a 14000 de bilete de trimitere falsificate pe numele a 800 de pacienti si a implicat 42 de medici si laboranti.

Medicii de familie sau medicii specialisti au emis bilete de trimitere catre laboratoarele de analize utilizand numele pacientilor din lista de consultatii primind in schimbul unor analize neefectuate vreodata 10% din banii decontati de CNAS.

Aceeasi medici au prescris tratamente de 1,6 milioane de lei pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si au trimits retetele false unor farmacişti care falsificau semnaturile pacientilor şi le decontau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Farmacia realiza profit, decontand de la Casa de Asigurari de Sanatate medicamente care ramaneau practic in stoc, iar farmaciştii implicati obtineau si un profit personal prin primele obtinute pentru cresterea artificiala a vanzarilor. Medicii care prescriau retete false primeau. la sfarşitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri de 3- 5% din valoarea totala a retetelor.”

Conform medicului Ciuhodaru, proiectul de lege nu presupune alocari bugetare si niciun fel de investitii dar poate aduce 200-300 milioane de euro in sistemul de sanatate.

Foto: vremeanoua.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii