ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-10-2014, ora 14:04

Tudor Ciuhodaru solicita o lege care vizeaza introducerea certificatului medical pentru demnitari

Articol de Cristian Amariei

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune la Camera Deputatilor un proiect legislativ ce vizeaza introducerea certificatului medical pentru demnitari, autoritati publice, sefi de agentii sau directii deconcentrate si orice ordonator de credite. Motivatia unui astfel de demers legislativ este de a ne asigura ca cei care sunt alesi sau numiti sunt apti din punct de vedere fizic si psihic pentru aceste functii.

Acest certficat medical va fi actualizat periodic de toti demnitarii. Parlamentarul considera ca acest demers legislative va preveni incercarea de a obstructiona justitia prin utilizarea de date medicale ce nu corespund realitatii.

Motivatia unui astfel de demers legislativ este clara. Pe de o parte exista tot mai multe controverse privind starea de sanatate a celor care ne conduc iar pe de alta parte exista multiple suspiciuni de obstructionare a justitiei prin utilizarea de date medicale ce nu corespund realitatii.

Nu e o noutate faptul ca demnitarii se imbolnaveasc subit atunci cand sunt chemati la DNA. Tot mai multi ajung la urgente chiar in ziua cand trebuie sa ajunga in fata procurorilor sau intra in concediu medical chiar atunci cand trebuie schimbati din functie. Nu mai vorbesc de cei care descopera ca nu se pot trata decat in strainatate, eventual peste mari si tari sau cei care sunt atat de ,,bolnavi” incat nu suporta regimul de detentie.”, declara Ciuhodaru.

Concret, certficatul medical al demnitarului va preciza daca acesta este apt sau inapt din punct de vedere fizic si psihic pentru functia pe care doreste sa o ocupe. Certificatul va cuprinde totalitatea datelor medicale care atesta starea de sanatate a celor aflati in astfel de functii prin alegeri, concurs sau numire. Actualizarea datelor medicale va fi cel putin anuala sau ori de cate ori survin modificari in starea de sanatate, obiectivate prin documente medicale.

Certificatul se depune momentul depunerii dosarului de candidatura sau dosarului de concurs pentru o anumita functie sau in termen de de 30 de zile de la data numirii in functie.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare. Nerespectarea prevederilor acestei legi atrage raspunderea disciplinara sau admnistrativa, civila sau penala, dupa caz.

Conform acestului proiect legislativ, depunerea unui certificat medical care nu corespunde adevarului, constituie infractiunea de fals in declaratii si uz de fals şi se pedepseşte potrivit Codului Penal. Prin adoptarea acestui act normativ vom sti cat de sanatosi sunt cei care ne conduc...si daca suporta regimul de detentie.”, afirma parlamentarul.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii