A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714187150.2253.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tudor Ciuhodaru propune un proiect de lege pentru reducerea mortalitatii infantile
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-07-2014, ora 14:03

Tudor Ciuhodaru propune un proiect de lege pentru reducerea mortalitatii infantile

Articol de Cristian Amariei

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect de lege ce incurajeaza prezentarea gravidei la consultatiile prenatale prin oferirea gratuita a unui sprijin material pentru ingrijirea nou nascutilor. Deputatul considera ca aplicarea modelului ,,cutiei finlandeze” va reduce si in Romania mortalitatea infantila cat si rata abandonului, in conditiile in care am ajuns sa ne situam pe locul intai in Europa cu mortalitate de 9,8 la mie, dubla fata de media europeana.

Romania ofera femeilor care vor sa devina mame conditii mai proaste decat Libia, Cuba sau Bosnia Hertegovina conform ,,Indexul mamelor” si depasim cu greu Albania, Ucraina sau Republica Moldova. Mortalitatea infantila e similara celei din Tongo sau Samoa iar la nivel european suntem pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea infantila cu 9,8 la mie, dublu fata de media europeana. Proiectul meu de lege prevede acordarea gratuita, fiecarui nou-nascut viu, a unui sprijin material constand in produse de imbracaminte si ingrijire in valoare de 1 ISR (indicatorul social de referenta in 2014: 500 de lei).

Acest spijin se va acorda o singura data la iesirea din spital sau la eliberarea certificatului de nastere si doar daca mama se prezinta la consultatiile prenatale. Valoarea in lei a acestui sprijin se va actualiza si indexa anual prin Hotarare de Guvern, in functie de rata inflatiei iar fondurile pentru acordarea acestui sprijin precum si pentru cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si a Persoanelor Varstnice. Prin acest proiect se asigura un inceput egal in viata indiferent de statul social dar mai ales prezenta gravidei la consultatiile prenatale, scaderea mortilitatii infantile si reducerea ratei abandonului, contribuind partial si la stimularea natalitatii”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Proiectul a fost elaborat dupa modelul Finlandei care a introdus acest sprijin material inca din 1938 pentru combaterea mortalitatii infantile in familiile sarace si apoi l-a generalizat in 1949 ca modalitate de a asigura fiecarui finlandez un inceput egal in viata. Dupa 75 de ani cutia face parte din traditiile importante ale tarii nordice si reprezinta un simbol al maternitatii si se pare ca si aceasta ,,cutie finlandeza” e cauza uneia din cele mai mici mortalitati infantile din lume. In plus, an de an, mamele sunt surprinse cu modele diferite de hainute si produse.

O lege similara Legea 482/2006 a existat si in Romania in perioada 2007-2010 dar ea a fost abrogata de articolul 15 din legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii