ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-11-2014, ora 11:47

Tudor Ciuhodaru cere adoptarea proiectului de lege ce limiteaza la doua numarul maxim de mandate pe care il pot avea un parlamentar

Articol de Cristian Amariei

Doctorul Tudor solicita adoptarea de urgenta a proiectului de lege ce limiteaza la doua numarul maxim de mandate pe care il pot avea un parlamentar. Deputatul sustine ca puterea conferita nelimitat unui numar restrans de indivizi creaza o oligarhie ce tinde sa-si conserve si chiar sa-si amplifice statutul privilegiat prin lege.

Realitatea politica ne arata ca in ultimii douazeci de ani am mers doar in directia formalizarii juridice a unei situatii informale: suntem condusi de cateva sute de indivizi, mereu aceeasi. Am ajuns in momentul in care un grup social functioneaza dupa un statut special si privilegiat fata de ceilalti cetateni ceea ce pune sub semnul intrebarii existenta statului de drept.

Puterea fara nicio limitare temporala duce la abuzul de putere. Numarul nelimitat de mandate schimba in fapt forma de guvernare a statului din democratie in oligarhie si s-a ajuns deja ca cea mai mare parte a puterii politice sa fie detinuta la nesfarsit de un numar restrans de indivizi. Indiferent de ce este scris in Constitutie acestia s-au constituit intr-un grup ce tinde sa-si conserve si sa-si amplifice statutul privilegiat prin lege.”, declara Ciuhodaru.

Parmalentarul mai afirma ca „Romania este condusa de prea multa vreme de o oligarhie formata din aceiasi oameni: parlamentari cu cate cinci-sase mandate, ministri in orice guvernare, presedini de consilii judetene, primari de mari localitati, prefecti, oameni de afaceri influenti si posesorii unor trusturi media. Ecuatia oligarhiei include in mod obligatoriu influenta politica, accesul privilegiat la resursele statului, contulul media si imblanzirea justitiei.

Poporul le-a dat mijloacele, poporul i-a validat, poporul i-a legitimat si poporul este deranjat de faptul ca in acest moment avem doua categorii de cetateni: cei privilegiati, deasupra operarii normale a legii si cei aflati sub lege.

Sunt doua modalitati de a transforma oligarhia in democratie. Una dintre ele este prezentata in acest demers legislativ ce limiteaza la doua numarul de mandate pe care il poate detine un parlamentar.”

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii