ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-10-2015, ora 09:12

Tudor Ciuhodaru: „Toamna se numara, mai nou, minorii beti”

Articol de Cristian Amariei
Toamna, sezonul viilor si a distilariilor, dubleaza numarul celor ce sunt afectati de consumul de alcool. Dupa ce a baut vin pacient de doar 12 ani din Husi a ajuns la spital in coma alcoolica. Examenele toxicologice au aratat o alcoolemie de 1,7 g/l. Tot la Husi o pacienta de 14 ani a ajuns in coma alcoolica cu alcoolemie de 2,19 g/l in urma unui pariu privind ,,rezistenta” la alcool facut cu doi prieteni.

Terapia acestor pacienti este complexa, uneori necesita masuri de terapie intensiva, iar costurile pot depasi lejer 10000 de lei. Din pacate nu sunt cazuri izolate. Consumul mediu de alcool la tineri a crescut in Moldova si a ajuns la 2,9 litri alcool pur. Cei mai afectati sunt cei din rural, cu grad redus de educatie si cei care nu au acces la serviciile medicale.

Din pacate nu sunt cazuri izolate si nici cele mai mari valori ale alcoolemiei la minori. O adolescenta de 15 ani din Bogdana, eleva in clasa X a la Liceul Tehnologic ,,Petru Rares" a fost luata cu salvarea de la scoala dupa ce s-a prabusit la cursuri dupa ce a consumat mai multe pahare de alcool iar un pacient de 16 ani, elev la Liceul ,,Anghel Rugina” din Vaslui, a fost transportat cu salvarea la spital chiar in a doua ora de curs.”, a declarat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.

Recordul national de alcoolemie la minori este 5, 01 g /l si ii apartine unui pacient de 15 ani adus la Spitalul ,, Sfanta Maria” dupa ce a fost gasit in in coma de o bunica ingrijorata de starea de rau instalata dupa consumul de tuica cu prietenii.

Obligativitatea orelor de educatie pentru sanatate ar putea descuraja consumul prin cunoasterea riscurilor asupra sanatatii legate de alcool.

     
Tag-uri: iasi, minori, alcool
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii