A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714145963.3787.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tudor Ciuhodaru: „Ministrii mint poporul cu televizorul. Pseudodonarea de sange a fost doar un moment electoral”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-08-2014, ora 14:42

Tudor Ciuhodaru: „Ministrii mint poporul cu televizorul. Pseudodonarea de sange a fost doar un moment electoral”

Articol de Ana-Maria Onofrei
Tudor Ciuhodaru acuza membrii Guvernului de faptul ca se folosesc de o problema grava a Romaniei si mint poporul in legatura cu donarea de sange.

In plina criza a sangelui ministrii se fac ca doneaza sange. A doua zi dupa apelul ministerului sanatatii cinci ministri au mers la CTS Bucuresti pentru a putea spune ca au donat sange. In realitate, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti, doctorita Doina Gosa, a confirmat pentru „Romania libera“, ca unul dintre ministri nu a mers pana la capat cu donarea, iar de la ceilalti trei nu s-a recoltat suficient sange pentru a fi folosit. Dupa recoltare cei patru ministri au ascuns presei situatia reala si s-au laudat presei cu gestul lor.

Conform legilor in vigoare donarea de sange se poate face doar la centrul regional de transfuzii sanguine din judetul tau. Programul de prezentare la fisierul centrului: 7.00-13.00, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale. in cazul sesiunilor de colecta mobila, locatiile stabilite vor fi anuntate in mass media locala sau nationala.”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Medicul a mai precizat: „Directorul Institutului National de Transfuzie Sanguina, doctor Andrei Rosin, prezent la actiune a recunoscut ca pentru ca cei cinci ministri sa poata realiza spectacolul electoral la ore de maxima audienta a fost incalcat si regulamentul Centrului de Transfuzii chiar daca ,,dupa donare, ministrii erau destul de verzi la fata, pentru ca venisera foarte tarziu. Nu se doneaza la ora trei dupa amiaza. Programul de donare nu e degeaba de la ora 7 dimineata”.

Ciuhodaru reaminteste faptul ca „Sangele poate fi conservat doar o singura luna. Probabil peste o luna se va face un nou apel si o noua parada dar se vor uita cateva motive ce au dus prabusirea numarului de donatori si acutizarea crizei din sistem. Putinii donatori sunt descurajati atat de timpii mari de asteptare la centrele de transfuzii cat si de facilitatile minimale oferite(pentru cei 450 ml de sange donati-63 de lei in tichete valorice, o zi libera). Desi recoltarea in sine dureaza cateva minute se ajunge la cozi de cateva ore prin lipsa de personal datorata blocarii posturilor din sistem si salarizarii mizerabile.

Romania nu dispune de o banca de sange la care sa apeleze in caz de calamitati, desi aceasta banca este prevazuta in legea privind organizarea si functionarea activitatii de transfuzie sangvina.

Tudor Ciuhodaru acuza ministerul ca este preocupat cu ,,investirea” unui milion de euro in centre mobile de recoltare, a caror eficienta nu a fost inca dovedita: „Ministerul nu a decis in ce conditii si cand va fi infiintata aceasta banca ce poate fi aprovizionata in timpul campaniilor de recoltare. Nu e de neglijat faptul ca, de aceeasi bani, s-ar fi putut gasi peste 70000 de donatori ce ar fi asigurat suplimentar 32000 de litri sange. Criza poate fi rezolvata prin masuri menite a incuraja donarea de sange. Unele dintre acestea tin de activitatea guvernamentala iar altele vor fi asigurate prin proiectele melelegislative privind deblocarea posturilor din sistem si introducerea educatiei pentru sanatate ce isi propuno crestere la 2,5 % a donatorilor. Astfel s-ar asiguraasigura, in flux continuu, in toate spitalele din Romania, minimul necesar de sange.”
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii