ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
01-06-2014, ora 13:01

Tudor Ciuhodaru: "Camera Deputatilor va creste alocatiile copiilor la 200 de lei"

Articol de Madalina Irimia

Doctorul Tudor Ciuhodaru solicita deputatilor adoptarea proiectului de lege ce prevede cresterea alocatiei pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei. Motivatiile unui astfel de demers legislativ sunt legate de asigurarea unui sprijin pentru hrana si imbracamintea fiecarui copil roman dar mai ales reducerea abandonului copiilor cauzat de saracie. Nu in ultimul rand putem vorbi de diminuarea declinului demografic si de reducerea decalajelor fata de celelalte tari europene in ceea ce priveste suma alocata fiecarui copil pentru dezvoltare si educatie.

Romania aloca in acest moment mai putin de doi lei pe zi pentru masa, hainele si educatia fiecarui copil. Este cea mai mica suma dintre toate tarile europene si este de 21 de ori mai mica fata de media europeana. Pentru comparatie: Anglia asigura o alocatie de aproape 140 de ori mai mare, iar pana si in Cehia, Ungaria, Slovenia sumele acordate copiilor sunt de 5 ori mai mari. In aceste conditii abandonul copiilor se situeaza la cote ridicate. Doar in Vaslui pana in octombrie 2013 au fost abandonati in spitale 35 de copii, din care 12 la Barlad, 15 la Vaslui si 8 la Husi iar alti 62 provenind din 57 de familii au fost lasati in grija statului.

Nu e de neglijat nici declinul demografic ce arata o diminuare a populatiei Romaniei cu cinci cetateni in fiecare ora. La nivel national scaderea natalitatii la 195000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, ce va ajunge fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat”, a declarat Ciuhodaru.

Moldova a inregistrat in ultimii douazeci de ani o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat in prabusirea natalitatii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati (40%).

Acest demers legislativ e sustinut de 61 de deputati si senatori din toate grupurile parlamentare si a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, camera decizionala.

Foto: bestfm.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii