ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
27-09-2013, ora 11:49

Tudor Ciuhodar: “Ministerul Sanatatii pune lacat Institutului Cantacuzino”

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru condamna decizia Ministerului Sanatatii de a inchide Institutul Cantacuzino din Iasi. Deputatul sustine ca Romania nu va mai produce peste 21 de vaccinuri, seruri si imunodulatori si va deveni dependenta de productia externa fiind nevoita sa le importe la preturi si de peste 20 de ori mai mari. Totododata se distruge un simbol al cercetarii medicale romanesti.

Deputatul a propus doua solutii pentru salvarea Institutului Cantacuzino trecerea in coordonarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si asigurarea finanatarii necesare redeschiderii liniei de productie. Din pacate amendamentul la proietul de buget din 2013 ce prevedea finantarea adecvata a institutului a fost respins iar proiectul de lege ce prevede coordonarea de catre CSAT zace prin sertarele parlamentarilor.

Ministerul Sanatatii a pus lacatul pe Institutul Cantacuzino din Iasi. Din 18 octombrie angajatii vor intra in somaj si la ora actuala 23 din cei 34 de angajati au primit preavize, Institutul din Iasi producea o serie de vaccinuri care nu sunt fabricate nicaieri in alta parte in Romania printre care si cel antitetanos care vaccinul antitetanic ce va fi importat la pretul de 43 de lei fata de 2 lei cat costa actual.Romania fara imunumodulatori care nu au echivalent in strainatate si care sunt brand-ul institutului si al fililalei precum olidin, Orostim, IBC 10, Bronhodin, Aerodin. Este o situatie extreme de grava intrucat I.N.C.D.M.I. Cantacuzino asigura securitatea epidemiologica a Romaniei si independenta fata de producatorii externi:

-produce vaccinurile din programul national de imunizari si pe cele din rezerva antiepidemica; Romania isi poate proteja astfel populatia atat in conditii uzuale cat si in situatia unor calamitati, epidemii, pandemii.

-este singurul producator de vaccin BCG din Europa

-este unul din cei 7 producatori europeni si 11 producatori internationali de vaccin antigripal.

-dispune de laboratoare de referinta capabile sa realizeze un diagnostic precoce, rapid in caz de alerta epidemiologica”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Prin aceste elemente I.N.C.D.M.I. Cantacuzino asigura independenta fata de resursele externe in prevenirea si combaterea unor situatii de criza ce pot aparea cu usurinta in contextual geo-politic actual. Costurile de productie reduse ofera Romaniei preturi de achizitie mult mai mici pentru multiple produse biologice strategice si implicit cheltuieli bugetare reduse.

Sunt voci care sustin ca exista o actiune sistematica, coerenta ce vizeza desfiintarea I.N.C.D.M.I. Cantacuzino pentru ca Romania sa devina doar o piata de desfacere pentru medicamentele produse in alte tari. Practic productia de vaccinuri va fi eliminata iar activitatea de cercetarea va ramane fara suport financiar.

Reiese clar ca I.N.C.D.M.I. Cantacuzino nu poate fi considerat un simplu producator ci o institutie cu valoare strategica pentru Romania si de aceea propunem printr-un proiect legislativ aigurarea functionalitatii acestuia prin trecerea din subordinea Ministerului Sanatatii in coordonarea CSAT si cerem ministerului sa aloce de urgenta sumele necesare pentru reluarea productiei si cercetarii. Pentru ca a devenit aproape o moda comparatia cu alte tari europene le sugerez guvernantilor sa urmeze exemplul Frantei in salvarea Institutului Pasteur. Pana una alta vad ca in aceasta toamna vom folosi tot vaccinuri antigripale de import, vaccinul antitetanic iar nu va mai fi de gasit prin cabinetele medicala iar vaccinarea BCG a nou nascutilor va continua sa aiba multe sincope spre disperarea pacientilor din Romania”, conchide medicul iesean.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (5)  
Jasonicoca,  02.08.2017 03:04

allhhjh4ilaz5rhvhj baidu uyz3iz39o9kd5l7bdv

   
johhnyFox,  13.07.2017 00:02

ep0tdh3o17avkf6wme google google ldnfrep0pamgof03uw

   
johhnyFox,  11.07.2017 20:12

kvvemzithnx0rshs8a google google fm109ywe4il4teecel

   
JerryKah,  03.07.2017 09:50

1e63barf5a61qz06yf google google xly6ksbz1t4ehu0or2

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii