ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-07-2016, ora 09:11

Trupele speciale au intervenit in penitenciar pentru a calma revoltele. Numarul celor care refuza hrana a scazut

Articol de Madalina Irimia
Dupa 3 zile de proteste violente la penitenciarele din tara, spiritele par sa se calmeze la Iasi, unde aseara ultimii detinuti au fost dusi in celule.

In schimb, la Botosani, revolta continua si acum: detinutii au incendiat mai multe paturi azi-noapte pe holurile penitenciarului, si au scandat, revoltati de conditiile mizere in care sunt nevoiti sa traiasca dupa gratii. Pentru a stinge incendiul, pompierii au intervenit flancati de trupele speciale.

Daca in celelalte penitenciare situatia se clameaza, la Botosani totul pare sa se inrautateasca. Din cei 30 de detinuti care s-au urcat ieri pe acoperisul inchisorii, 7 au refuzat sa se dea jos si au stat toata noaptea acolo. In continuare, cladirea este inconjurata de jandarmi si mascati.

Acestia evita sa intervina in cazul detinutilor urcati pe acoperis, pentru a nu le pune viata in pericol. Au fost si incidente, iar 5 detinuti au fost transportati la spital. 4 au fost lasati sa se intoarca, iar unul a fost transporat la Iasi, la sectia de chirurgie faciala. 268 de detinuti continua sa faca greva foamei.

La Vaslui - 43 de persoane refuza sa manance. In schimb, la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi, numarul detinutilor care refuza hrana a scazut de la 560, la 124.

Ministrul Justitiei, despre revoltele din penitenciare: "E o situatie de criza criza"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca nu a luat in calcul solicitarea demisiei sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, deoarece in prezent este o situatie de criza si nu se iau masuri administrative in astfel de cazuri."Nu am luat in calcul nicio cerere de demisie, pentru ca suntem intr-o situatie de criza (...) si masurile administrative nu pot fi adoptate in situatii de criza. Nu serveste nimanui acum sa avem o schimbare a conducerii ANP, ceea ce nu inseamna ca nu evaluez foarte serios performanta manageriala a conducerii ANP. De altfel sa stiti ca lucrez si pentru schimbarea conditiilor de evaluare a performantei la nivelul ANP, dar, repet, nu pe criza, lucram la asta dinainte", a spus Raluca Pruna, la sediul CSM, intrebata despre protestele din mai multe penitenciare.
Ea a adaugat ca nu este multumita de conducerea ANP, fapt pe care l-a mai afirmat in public, insa trebuie sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste evaluarea acesteia. "Nu sunt multumita (de conducerea ANP - n.r.), am mai spus, avem niste reguli in aceasta tara, trebuie sa lucrez cu aceasta institutie si cred ca este in interesul persoanei condamnate, pentru ca noi, sigur, facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uitam si al societatii in sens larg ca Ministerul Justitiei, ministrul sa conlucreze cu ANP", a afirmat Raluca Pruna.

Un detinut de la Penitenciarul Bistrita a incercat sa se spanzure

Un detinut incarcerat la Penitenciarul Bistrita, in varsta de 31 de ani, a incercat in noaptea de miercuri spre joi sa isi ia viata. Purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Judetean Bistrita, Mihaela Mastan, a declarat ca barbatul a intentionat sa se sinucida prin spanzurare si a suferit o luxatie de coloana cervicala, care insa nu ii pune viata in pericol. Detinutul va fi dus in cursul zilei de joi la un consult psihiatric, in urma caruia se va decide daca acesta va ramane internat pe sectia de psihiatrie sau va fi externat. Mai multi detinuti au protestat, miercuri, in incinta Penitenciarului Bistrita, cei care au urcat pe acoperisul blocului alimentar coborand abia in jurul orei 23,00 pentru a fi dusi in celule.

56 de detinuti de la Penitenciarul Vaslui au refuzat joi hrana

Un numar de 56 de persoane private de libertate au refuzat joi dimineata hrana la Penitenciarul Vaslui, dupa ce in cursul zilei de miercuri 43 de detinuti nu au vrut sa manance. "Nu s-au mai inregistrat proteste verbale si nu au fost semnalate violente. Sunt doar 56 de persoane care au refuzat hrana'" a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.El a spus ca pana in prezent nu au fost inregistrate incidente deosebite, mentionand ca detinutii beneficiaza de asistenta medicala astfel incat sa nu fie probleme.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii