A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716033406.2545.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Transport second hand la Iasi. Tramvaiele au si 45 de ani vechime
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-07-2015, ora 08:13

Transport second hand la Iasi. Tramvaiele au si 45 de ani vechime

Articol de Cristian Amariei
La Iasi, toate cele 150 de tramvaie care circula pe strazi sunt cumparate la mana a doua din Germania sau sunt primite ca donatie din Elvetia. Falimentara in prezent, Regia de Transport Public nu si-a permis sa cumpere tramvaie noi. Spera insa ca primaria sa poata accesa fonduri europene si sa innoiasca parcul auto.

Tramvaie ruginite, invechite, o parte defecte, altele in reparatii - asa arata parcul auto al Regiei de Transport Public din Iasi. Calatorii din oras sunt nevoiti sa circule cu mijloace de transport fabricate si in urma cu 45 de ani, pe care germanii sau elvetienii le-au casat dupa 10 ani de uzura. De aceea, iesenii se plang de conditiile din tramvaie si marturisesc ca nu se simt in siguranta:

"Noi cam circulam cu ciurucurile, noutati n-avem. Daca s-au desfiintat toate uzinele si toate fabricile cine sa mai construiasca masini de transport?!"

"Suntem in urma cu sute de ani fata de Germania asa ca avem de asteptat."

Si nu doar calatorii se simt in pericol, ci si vatmanii. Unii conduc tramvaie si de 20 de ani si spun ca au intampinat dificultati din cauza vechimii.

Maria Rotaru, vatman: "E destul de greu, e destul de periculos, numai cine nu lucreaza in domeniul acesta nu stie cu ce probleme ne confruntam noi. Poate interveni un defect tehnic, fie el electric, fie mecanic in orice moment."

In parcul RATP exista si un tramvai cu imbunatatiri de ultima ora, insa este tras pe dreapta de o saptamana pentru ca are nevoie de o revizie tehnica. Reparatiile lui au costat 500.000 de euro si este singurul tramvai din Iasi care are aer conditionat.

Reprezentantii Regiei de Transport Public din Iasi spun ca au cumparat tramvaie second hand pentru ca sunt mult mai ieftine. Au achitat intre 500 si 2500 de euro pe un vagon, in comparatie cu unul nou al carui pret se ridica si la un milion de euro.

"Strategia noastra si a municipalitatii a fost sa investim intai in infrastructura si sa modernizam infrastructura, e vorba deja de 60 de kilometri de cale de rulare modernizata in ultimii ani ca ulterior, in functie de fondurile pe care le-am avea disponibile, sa innoim si parcul de tramvaie," a explicat Adrian Mihai, purtator al Regiei Autonome de Transport Public Iasi.

Singura sansa ca Iasul sa beneficieze de tramvaie noi este accesarea de fonduri europene de catre primarie. Iar promisiuni in acest sens sunt.

Mihai Chirica, primar interimar municipiul Iasi: "Vrem sa facem pe de o parte pe fonduri europene modernizarea parcului existent, pe fonduri europene sa luam tramvaie noi si sa incercam sa aducem si tramvaie second in continuare, dar cu un nivel de modernizare imbunatatit pe care o avem propusa pentru anul acesta 15 unitati de transport. Este buget stabilit de la inceputul anului de peste vreo 25 de miliarde de lei."

Regia de Transport Public din Iasi este in prezent in insolventa. Nu si-a mai platit darile catre stat de mai bine de 5 ani si a acumulat datorii de 180 de milioane de lei.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, tramvaie, ratp iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii