ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-03-2015, ora 14:04

Transplantul, a doua sansa la viata. Aproape 5.000 de bolnavi au nevoie de transplant renal

Articol de Madalina Irimia
Statistici ingrijoratoare pezentate la Iasi cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului! Unul din zece romani prezinta risc de a face o boala renala. Mai mult, o treime dintre cei care fac dializa sunt intr-o forma avansata a bolii si au nevoie urgenta de un transplant de rinichi. La Iasi, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului s-a organizat un mars prin care s-a urmarit informarea populatiei cu privire la modul in care aceasta boala poate fi prevenita.

Numarul romanilor care asteapta un rinichi sanatos este in crestere. Daca in 2013 pe lista de asteptare a unui transplant renal se aflau 3.500 de bolnavi, acum numarul lor se ridica la aproape 5 mii. Numai la Iasi sunt 500 de astfel de cazuri. stefan Constantin are 37 de ani, iar de 13 ani face dializa de trei ori pe saptamana. Singura salvare pentru el este transplantul renal, insa nu a gasit un rinichi compatibil.

"Eu am o grupa de sange 01 si se gaseste mai greu donator. Nu mai ai o viata normala, nu poti sa-ti faci tot programul, sa muncesti," povesteste barbatul.

Pana acum, in cele trei centre din tara au beneficiat peste 3.000 de persoane de un transplant de rinichi. Rodica Prisecaru are 21 de ani de cand a primit un rinichi sanatos de la sora ei, dupa doi ani de dializa.

"Datorita surorii mele sunt un om normal, v-am zis, m-am nascut a doua oara si nu-mi vine sa cred. Merg pe strada si nu-mi vine sa cred ca au trecut atatia ani si nu mai merg la dializa," spune femeia.

Statisticile arata ca 1,8 milioane de oameni din Romania au o boala de rinichi in diverse stadii. Medicii spun ca diagnosticul pus la timp poate preveni agravarea afectiunilor renale.

"Este foarte usor sa ne testam , testarile sunt banale, vorbim despre un sumar de urina, deci o simpla proba de urina," a explicat prof. Adrian Covic, seful Sectiei de Nefrologie a Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iasi.

Pentru ca populatia sa constietizeze cat de importanta este donarea de organe, dar si pentru a informa oamenii in legatura cu bolile care afecteaza rinichii peste 200 de persoane, pacienti transplantati, dar si studenti, au organizat un mars pe strazile Iasului.

"Incurajam oamenii sa aiba grija de rinichii lor, fiind ziua rinichilor, beti multa apa si cam asta e. Ajung acasa si se documenteaza, ce sa fac ca sa am grija de rinichii mei," explica participantii la mars.

Anul trecut, in intreaga tara au fost realizate peste 150 de transplanturi de rinichi, iar 24 dintre acestea au avut loc la Iasi.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii