A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715328804.1264.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii si superstitii de SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA. Ce NU e bine sa faci 14 octombrie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-10-2013, ora 11:35

Traditii si superstitii de SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA. Ce NU e bine sa faci 14 octombrie

Articol de Madalina Irimia

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA, cunoscuta si sub numele de cunoscuta si sub numele de Paraschiva este sarbatorita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 14 octombrie.

In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

S-a nascut in Epivatos, un sat situat pe langa mare, nu departe de cetatea Calicatria, unde s-a calugarit de tanara, impreuna cu fratele ei, Evtimie. A dus o viata ascetica in pustie, rugandu-se neincetat. Intr-o noapte i s-a aratat un inger, care i-a spus sa se intoarca acasa, caci acolo trebuie sa moara.

S-a intors si a murit la 27 de ani. A fost ingropata ca o straina, departe de sat, caci nimeni nu recunoscuse in ea pe fata frumoasa de odinioara, scrie ziarullumina.ro.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA s-a aratat in vis la doi oameni evlaviosi, in stralucirea ei cereasca, cerand ca trupul ei inmiresmat sa fie scos din mormant. Sfintele moaste au facut minuni pentru mii de oameni.

Duse din Epivatos la Tarnovo si apoi la Constantinopol, dupa sute de ani, moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi, unde se afla si acum. Ele au fost aduse pe 14 octombrie 1641 si in aceasta zi este cinstita Cuvioasa Parascheva de Biserica si de miile de romani evlaviosi care vin in pelerinaj din toate partile tarii.

Traditii si obiceiuri

Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

Conform unei superstitii stravechi, printre bucatele mancate sau date de pomana NU trebuie sa se numere si poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu. Imparte in schimb must si vin nou, dar si paine sau lipie.

Sfanta Parascheva se roaga lui Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri.

Mai mult, se fac previziuni ale vremii in functie de starea vremii in ziua de 14 octombrie, dar si tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda.

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA

Preotii spun ca moastele sunt imbracate dupa ritualuri bisericesti, la care iau parte doar preoti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Insa si mai putini crestini stiu ca Sfanta Parascheva poarta si un blestem, ce dateaza din 1641.

Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac dupa un ritual special, in atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii tin post si fac rugaciune inainte de a incepe sa le lucreze, spun preotii de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

"Este pe o catifea alba si florile sunt la fel in aceeasi nuanta cum este impodobit baldachinul Sfintei Parascheva.", spune VALERIAN RADU, Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Vesmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an si sunt daruite de Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul dupa care sunt schimbate vesmintele este unul sacru, la care participa doar cativa preoti ai Mitropoliei.

"Incepe binecuvantarea care se da de catre eclestiar si apoi acatistul Sf Parascheva rostindu-se si noi toti preotii dam raspunsul: Bucura-te Sf. Parascheva mult folositoare si in aceasta vreme se schimba vesmantul sfintei Parascheva.", spune protosinghel VALERIAN RADU.

Preotii spun ca Sfanta Parascheva mai poarta niste vesminte care nu se dau jos niciodata. Acestea au un sigiliu ce are inscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam, care suna astfel: "blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Moastele Sfintei Parascheva se afla la Iasi de 371 de ani si au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Initial, racla a fost asezata in Biserica Trei Ierarhi, dar in 1888, dupa slujba de vecernie, a ramas aprinsa o lumanare care a declansat un incendiu. Atunci, doar moastele au ramas neatinse.

Sursa: lumina.ro

Foto: sfantaparascheva.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii