A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716024839.9772.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tot mai multi ieseni sufera de depresie. Medicii legisti trag un semnal de alarma dupa ce numarul sinuciderilor s-a dublat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-05-2015, ora 08:42

Tot mai multi ieseni sufera de depresie. Medicii legisti trag un semnal de alarma dupa ce numarul sinuciderilor s-a dublat

Articol de Cristian Amariei
Fenomen ingrijorator la Iasi unde medicii legisti se confrunta cu un val de sinucideri. Numai in ultima luna s-au inregistrat 20 de astfel de cazuri. Specialistii spun ca s-a ajuns aici din cauza depresiilor provocate de saracie, pierderea locului de munca sau a despartirilor de partenerii de viata. La randul lor psihiatrii sustin ca anual inregistreaza noi cazuri de depresie, mai ales in randul tinerilor.

Aproape o suta de pacienti sunt diagnosticati cu depresie in fiecare luna la Institutul de Psihiatrie din Iasi. Multi dintre ei ajung aici dupa ce printre cei care sufera de aceasta boala si care au incercat sa-si puna capat zilelor se numara si Cristi. In ultimul an, barbatul in varsta de 47 de ani si-a pierdut ambii parinti, a trecut printr-un divot si a ramas fara serviciu. A considerat ca nu mai are pentru ce trai, iar saptamana trecuta a fost adus de apropiati la Institutul de Psihiatrie.

"Nu am mai putut rezista, nu mai mancam, nu mai dormeam, nu ma mai interesa nimic pur si simplu, chiar nimic nu ma interesa. Cand voiam sa fiu intr-un grup sa vorbesc, cand singur, aveam stari din astea diferite. Mancare nu mancam cate o saptamana, nu-mi trebuia," povesteste barbatul.

Psihiatrii spun ca zilnic se confrunta cu zeci de persoane aflate in aceasta situatie. Irina Sacuiu, medic psihiatru: "daca la tineri sunt pacienti care nu au locuri de munca sau au parinti plecati in strainatate sau sunt unii suprasolicitati la locul de munca, la varstele medicii sunt cei care si-au pierdut locul de munca, varstele inaintate si-au pierdut partenerul de viata."

Bolnavii de depresie pot fi recunoscuti usor, iar cel mai indicat este ca rudele sa-i aduca la medic atunci cand apar simptomele bolii. Specialistii spun ca tratamentul este indelungat, dar ca depresia poate fi vindecata: "Specialistii recomanda 20 de sedinte minim, dar fiecare client are ritmul lui de lucru. El invata ce sa faca, sa-si controleze emotiile, sa se cunoasca mai bine in psihoterapie, dar nu putem vorbi de o vindecare 100%, adica fara posibilitate de reaparitie."

Traiul precar ii impinge pe multi dintre ieseni catre gesturi extreme. in ultima luna, numarul sinuciderilor s-a dublat. Medicii psihiatri spun ca studiile arata ca in 2020 depresia va fi principala cauza de morbiditate.
Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, depresie, sinucideri
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii