A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715858670.3316.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tot mai multi ieseni au ajuns la Urgente din cauza insolatiei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-05-2013, ora 10:05

Tot mai multi ieseni au ajuns la Urgente din cauza insolatiei

Articol de Alexandra Stefanescu

Multi iesenii au ajuns in aceste zile la mare sau la in alte zone de agrement si tot mai multi dintre cei expusi la radiatiile solare sau la caldura ajung la spital insolatii sau cu arsuri solare. Arsurile solare pot imbraca grade diferite de gravitate si de aceea trebuie sa stiti ca apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar daca da senzatia de confort termic iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta.

Radiatiile ultraviolete au efect cumulativ (astfel incat intreruperea expunerii la soare influenteaza doar confortul termic si nu efectele negative ale ultravioletelor). Faptul ca suntem bronzati nu ne confera o protectie suplimentara iar cremele de protectie solara nu permit o expunere prelungita la soare intre orele 11-16. Utilizarea imbracamintii adecvate si a cremelor solare este obligatorie pentru a evita insolatiile si arsurile solare.

Despre creme solare se pot vorbi multe dar ne intereseaza 3 lucruri esentiale: intensitatea protectiei, ingredientele si modul de aplicare.

1.Intesitatea fotoprotectiei este cuantificata de un coeficient de protectie notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor) cu atat mai mare ca valoare cu cat fotoprotectia este mai eficienta.

In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere alegeti factorul de protectie potrivit, astfel:

1.fototipurile deschise la culoare (I, II si III) in primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar dupa mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme este indicat sa foloseasca SPF 100;

2.fototipurile inchise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, in conditii normale de expunere la soare, creme cu SPF 20 iar in conditii extreme sunt indicate substante cu un SPF de minim 60;

3.persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25.

Ingrediente pe care le cautati pe eticheta lotiunii de plaja

Oxidul de zinc si cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele si formeaza o bariera care reflecta razele UV. De asemenea, avobenzona este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, ne apara eficient atat de radiatiile UVA, cat si de cele UVB, fiind tolerat si de pielea sensibila.

Produsele este rezistente la apa sau transpiratie asigura o protectie de minim 40 de minute pentru RUV in apa iar daca sunt aplicate corespunzator se ajunge si pana la 80 de minute.

Antioxidanti precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E ajuta pielea sa se apere de radicalii liberi aparuti din cauza radiatiilor UV. tenul gras, cauta formule negrase si noncomedogenice. Alegeti lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau gel.

Utilizarea lotiunii

Alegeti lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau gel iar daca aveti tenul gras cautati formule noncomedogenice.

Lotiunea protectoare se aplica cu 30 de minute inainte de expunerea la soare( pentru a permite acesteia sa intre bine in piele)si la fiecare iesire din apa iar formula,, este bine putin mai mult decat ar trebui” va asigura ca veti beneficia de factorul de protectie care este mentionat pe eticheta.

Modificari initiate de ultraviolete

Modificari fiziologice sunt pigmentarea (bronzarea), ce se efectueaza in doua etape, respectiv pigmentarea imediata si formarea de noi cantitati de melanina si hiperkeratoza sau ingrosarea stratului cornos al epiteliului cutanat

Modificari patologice pot fi temporare dupa-expunerea unica de peste 30 de minute constind in variate fotodermatoze sau ireversibile rezultat al unor expuneri repetate si prelungite precum imbatranirea prematura a pielii sau cancere ale pielii.

Pot doar spera ca atunci cand educatia pentru sanatate va fi materie obligatorie in institutiile de invatamant numarul acestor cazuri va scadea.

     
Tag-uri: Iasi, urgente, insolatie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii