Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Tinerii fermieri care aleg sa se instaleze in mediul rural vor primi de la sfarsitul acestui an o suma de 40.000 euro din fonduri europene
Articol de Alexandra StefanescuFermierii ieseni care aleg sa se instaleze in mediul rural vor primi pana la sfarsitul acestui an o suma de 40.000 euro, fonduri europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Pana acum suma alocata fermierilor a fost de 25.000 de euro.
“Fondul european agricol pentru dezvoltarea rurala nu este un fond structural este un instrument financiar creat de comunitatea europeana pentru a veni in spijinul politicilor agricole comune care sunt un set de masuri pentru a putea veni in intampinarea fermierilor cu privire la producere, procesare si comercializare a produselor agricole si dand totodata o atentie deosbita dezvoltarii spatiului rural. Din totalul de aproximativ 7 miliarde de euro alocati pe fond, la momentu asta avem plati efective de aproximativ 2,3 miliarde euro iar proiecte in sistem pe diferite domenii de evaluare avem 14 miliarde de euro. Practic avem acoperit 200% suma alocata pentru aceasta masura.
De la inceputul anului pana la data de 17 octombrie avem plati efective care au ajuns la fermieri, de aproximativ 31 de milioane de euro. S-a majorat plafonul acordat tinerilor fermieri. Acestia nu vor mai primi 25.000 de euro ca pana acum, ci 40.000 de euro. A fost prelungita perioada de depunere a proiectelor pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii, de pe 30 octombrie, pana pe 30 noiembrie. Am primit foarte putine proiecte, doar doua, in comparatie cu alocarea de 60 de milioane de euro” , a declarat Liviu Bulgaru, seful Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este un instrument de finantare creat de Uniunea Europeana pentru a sprijini tarile membre in implementarea Politicii Agricole Comune. Nu doar Romania beneficiaza de acest Fond, ci si celelalte state membre.
FEADR reprezinta o oportunitate de finantare pentru spatiul rural romanesc, in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, incepand cu 2007 si pana in 2013. Prin FEADR se pot acorda fonduri nerambursabile intre 50 si 70% din valoarea totala eligibila a proiectului, fondurile acordate reprezetand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge cofinantarea privata, acea contributie financiara a celui care solicita fondurile europene. Cofinantarea publica reprezinta sprijinul financiar acordat beneficiarilor Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email