A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715916344.5472.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Testari gratuite pe termen nelimitat. Peste 2.000 de ieseni s-au programat deja pentru analize oncologice
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-04-2015, ora 08:10

Testari gratuite pe termen nelimitat. Peste 2.000 de ieseni s-au programat deja pentru analize oncologice

Articol de Madalina Irimia
La Institutul de Oncologie din Iasi s-au facut liste de asteptare pentru consultatii. Peste 2.000 de persoane s-au programat, doar in ultimele doua luni, la testele de depistare precoce a patru tipuri de cancer. Programarile au ajuns deja in luna iulie.

De la jumatatea lui februarie, in regiunea Moldovei, screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin, mamar, de prostata sau de colon se face gratuit la Institutul de Oncologie din Iasi. inainte, aceste analize costau 300 de lei si veneau la doctor numai persoanele care considerau ca prezinta simptomele unei astfel de boli.

De cand a fost lansata campania de testare gratuita, insa, multi isi fac analizele preventiv.

In cazul unora, rezultatele testelor sunt pozitive. Din 600 de persoane, sase au fost diagnosticate cu cancer in diferite stadii, iar alte noua sunt suspecte si trebuie sa continue investigatiile.

Alte 1.700 de persoane s-au inscris pe lista de asteptare si sunt programate sa isi faca analizele gratuit, pana in iulie.

Campania de testare gratuita a cancerului a inceput la jumatatea lunii februarie. Nici medicii nu se asteptau sa aiba asa succes: in mai putin de doua luni, aproximativ 2.300 de persoane s-au inscris, fata de putin peste 100, cate alegeau inainte sa isi faca testele intr-o perioada similara, dar contra-cost. Programarile merg deja pana in iulie.

M-a trimis nevasta-mea si fata, desi eu nu prea sunt de acord cu toate analizele, cu venitul la medic in general, dar pana la urma e preventiv si e foarte bine si e si gratuit”, spune un barbat.

Orice om care are grija de el sa desfasoare analizele necesare. Este o initiativa foarte buna”, adauga un iesean.

Testele sunt gratuite in baza trimiterilor de la medicul de familie. Pana acum au fost consultate peste 600 de persoane. Pentru unele dintre ele, rezultatele nu au iesit deloc bine.

Au fost depistate doua persoane cu cancer de san si doua persoane cu cancer de col uterin”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Alte noua persoane prezinta risc si vor face si alte analize. in cazul lor, medicii spun ca sansele de vindecare sunt mari.

„Evolutia este indelungata si tratamentele paleative pot sa prelungeasca viata pacientului”, afirma Maximilian Hogea, medic urolog.

Un pacient al Institutului de Oncologie este cel care le-a propus medicilor sa lanseze Campania de testare gratuita. El s-a angajat sa o promoveze prin tot orasul.

„Pana la urma te poti gandi ca o farama din ce ai facut tu a ajutat la salvarea vietii unui om”, spune Daniel Talpa, initiatorul campaniei.

Anul trecut, la Iasi s-au depistat aproape 1.000 de noi cazuri de cancer.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii