A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715402068.1707.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Teatrul Luceafarul din Iasi, ambasador al culturii romane
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-09-2014, ora 09:30

Teatrul Luceafarul din Iasi, ambasador al culturii romane

Articol de Cristian Amariei
Fie ca esti copil, parinte sau bunic, nu poti trece prin Iasi fara a te opri la Teatrul pentru Copii si Tineret “Lucefarul” pentru a retrai macar pentru cateva clipe din micile bucurii ale copilariei. Prin deschiderea, dinamismul si diversitatea programului sau artistic, Teatrul “Luceafarul” a devenit un centru cultural important al regiunii.

Peste 50.000 de spectatori vizioneaza anual cele aproximativ 30 de titluri din repertoriul permanent al Teatrului pentru Copii si Tineret “Lucefarul” din Iasi, jucate pe sezon de peste 350 de ori. Cei peste 50.000 de spectatori sunt de toate varstele: de la prescolari la liceeni, studenti si adulti cu sufletul tanar. Acestia provin din orasul Iasi, judet, regiune, tara, dar nici numarul celor din strainatate nu trebuie omis, pe unde spectacolele “Luceafarului” ajung in turneu ori selectate in prestigioase festivaluri internationale.

Nenumaratele invitatii la evenimente de marca din toata lumea au adus institutiei iesene statutul de eficient ambasador al culturii romane.
Oltita Cintec, directorul artistic al Teatrului pentru Copii si Tineret “Lucefarul” din Iasi a declarat ca pana in prezent, artistii ieseni au jucat in Austria (Mistelbach), Belgia (Bruxelles), Cehia (Praga), Franta (Charlesvilles Mezieres, Onet le Chateau, Lille), Germania (Esslingen, Bremen, Augsburg), Italia (Spoleto, Venetia, Porto Sant’Elpidio, Milano, Padova, Trieste, Cassano d’Adda, Treviglio), India (Mombay, Heiderabad, Udaipur), Iran (Teheran), Iordania (Aman), Iugoslavia (Zagreb), Pakistan (Lahore, Karaci, Islamabad), Republica Moldova (Chitinau, Soroca, Balti), Rusia (Volgograd), Spania (Barcelona, Valencia, Ciudad Real, Salamanca, Castellon de la Plana, Alicante, Madrid) ), SUA (Washington, New York), Turcia (Bursa), Ucraina (Vinnita), Ungaria (Beckescsaba).

Celor patru-cinci premiere ale fiecarei stagiuni li se adauga evenimente de amploare organizate de Teatru cu parteneri importanti, reprezentante diplomatice si culturale straine, institutii europene si romanesti cu greutate. Cel mai spectaculos este Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar (FITPT), unic in tara ca identitate, singurul din jumatatea de Est a Romaniei cu asemenea amplitudine internationala.

In cele sase editii desfasurate pana acum, au descoperit Iasiul si Romania artisti de top de pe patru continente: SUA, Canada, Brazilia, Chile, Spania, Italia, Franta, Germania, Elvetia, Austria, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Indonezia, Romania. Iar in editia curenta (5-11 octombrie 2014) la Iasi vor veni invitati din 15 tari: Austria, Germania, Italia, Marea Britanie, Macedonia, Rusia, Olanda, Norvegia, Danemarca, Franta, Polonia, Cehia, Romania, SUA, Republica Moldova, intr-un program care include spectacole de teatru, dans, spectacole lectura, filme, conferinte, dezbateri, lansari de carte, expozitii etc. FITPT a devenit un reper al genului in Centrul si Estul Europei, fiind invitat sa se alature retelei Festivalurilor Europene de Artele Spectacolului”, explica Oltita Cintec.

Prin deschiderea, dinamismul si diversitatea programului sau artistic, Teatrul “Luceafarul” a devenit un centru cultural important al regiunii. Plasat in Centrul civic al orasului, in proximitatea Palatului Culturii, dispune de o cladire cu arhitectura moderna, cu doua sali de spectacole (sala mare — 450 locuri, sala mica — 150 spectacole) adecvate tuturor categoriilor de spectacole si celor mai variate mijloace de expresie artistica.

Stilistic, teatrul este foarte deschis spre colaborari, spre un repertoriu cat mai variat, deopotriva cu titluri din literatura nationala, cat si universala, clasica si contemporana, in spectacole cu papusi, obiecte, masti, expresivitate vocala si corporala, hi-tech, multimedia etc.

Printre colaborarile recente cu artisti de renume se numara Radu-Alexandru Nica, Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Adriana Grand, Alina Herescu, Cristian Pepino, Cristina Ppenio, Oana Leahu, Anda Tabacaru Hogea, polonezii Konrad Dworakovski, Marika Wojciechowska, Piotr Klimek, Jacek Owczarek, Michal Zielony, etc. si, in anii mai din urma, Catalina Buzoianu, Anca Ovanez, Cik Damadian, Sabin Pautza etc.
Toate aceste succese si programe atesta deschiderea Teatrului “Luceafarul” spre tendintele estetice ale momentului, dorinta si potentialul de a-si indeplini misiunea artistica de teatru de importanta nationala in peisajul de gen autohton.
O intamplare este revelatoare pentru misiunea sa: in timp ce trupa se pregatea de plecare la un festival international, iar in fata teatrului se incarcau decorurile in autocar, unul dintre copiii care ieseau de la spectacol a replicat, cu ochii in lacrimi: “Ce faceti? De ce incarcati? Unde se muta teatrul? si noi unde mai venim?“

Sursa: financiarul.ro
Foto: culturainiasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii